Waar liefde woont

Zelf wonen we sinds kort in een nieuwbouwhuis. Ook het soort glas in de ramen was een keuze die we moesten maken tijdens de bouw. Het lijkt op het eerste gezicht misschien niet belangrijk, maar het kan zeker van invloed zijn op de stookkosten en woongenot. Toch goed om eens over na te denken en iets dieper in te duiken.

Dubbel glas en HR++ glas zijn beide populaire opties, maar er zijn enkele belangrijke verschillen tussen de twee. In dit artikel bespreken we de voordelen en nadelen van beide soorten beglazing.

Dubbel Glas

Dubbel glas is de meest voorkomende beglazing in Nederland. Het bestaat uit twee glasplaten met daartussen een ruimte gevuld met lucht. Dit zorgt voor een betere isolatie dan enkel glas en helpt de warmte in huis te houden. Dubbel glas is een goede keuze voor mensen die op zoek zijn naar betaalbare en effectieve isolatie.

Dubbel glas bestellen is ook relatief goedkoop in vergelijking met andere soorten beglazing. Dit maakt het een populaire keuze voor mensen die een budget hebben, maar toch energie willen besparen. Dubbel glas is echter niet zo efficiënt als HR++ glas.


HR++ glas

HR++ glas is een type dubbel glas dat nog beter isoleert dan gewoon dubbel glas. In plaats van lucht tussen de glasplaten, heeft HR++ glas een gasvulling van argon of krypton. Daarnaast is er een speciale coating op het glas aangebracht die ervoor zorgt dat de warmte beter wordt vastgehouden. Dit maakt HR++ glas duurder dan gewoon dubbel glas, maar het biedt wel betere isolatie en kan uiteindelijk kostenbesparend zijn door een lagere energierekening.

Het belangrijkste voordeel van HR++ glas is de verhoogde energie-efficiëntie. Dit betekent dat er minder warmte verloren gaat door de ramen, waardoor het huis warmer blijft in de winter en koeler in de zomer. Hierdoor hoef je minder te stoken om je huis op een comfortabele temperatuur te houden, wat resulteert in een lagere energierekening en een lagere CO2-uitstoot.

Een ander voordeel van HR++ glas is dat het de condensatie op de ramen vermindert.


Woongenot:

Het verschil tussen dubbel glas en HR++ glas voor het woongenot is vooral merkbaar in de isolatiewaarde van de beglazing. HR++ glas isoleert namelijk veel beter dan gewoon dubbel glas en zorgt voor een comfortabeler binnenklimaat.

Wanneer je HR++ glas hebt, zal de warmte in huis beter worden vastgehouden en zal er minder warmte verloren gaan door de ramen. Dit zorgt voor een gelijkmatigere en aangenamere temperatuur in huis, en je hoeft minder te stoken om het warm te houden. In de zomer zal HR++ glas juist helpen om de warmte buiten te houden, waardoor het binnen koeler blijft.

Een ander voordeel van HR++ glas is dat het minder geluid doorlaat dan gewoon dubbel glas. Dit kan vooral belangrijk zijn als je in een drukke straat woont of vlakbij een snelweg. HR++ glas helpt om geluidshinder te verminderen en zorgt voor meer rust en stilte in huis.

HR++ glas is ook beter bestand tegen condensatie dan gewoon dubbel glas. Condensvorming op de ramen kan leiden tot schimmelvorming en vochtproblemen in huis, dus het is belangrijk om dit te voorkomen. Met HR++ glas heb je minder kans op condensatie en de bijbehorende problemen.

Een ander voordeel van HR++ glas is dat het zorgt voor een betere lichtinval dan gewoon dubbel glas. Dit komt doordat het glas minder reflecteert en meer licht doorlaat. Hierdoor wordt het binnenklimaat aangenamer en voelt het huis ruimer en lichter aan.

Tot slot is HR++ glas ook beter voor het milieu dan gewoon dubbel glas. Doordat het beter isoleert, verbruik je minder energie om je huis op een comfortabele temperatuur te houden. Hierdoor wordt er minder CO2 uitgestoten en draag je bij aan een duurzamere leefomgeving.

Al met al is HR++ wel duurder dan gewoon dubbel glas, maar de hogere aanschafkosten worden op den duur terugverdiend door een lagere energierekening en meer comfort in huis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *