Waar liefde woont

Port of porto is een lekkere, zoete wijnsoort die, zoals de naam al aangeeft, afkomstig is uit Portugal. Met name uit de streek rond de rivier de Douro.

Het alcoholpercentage ligt tussen 19 en 22 procent.

 

Geschiedenis

Port is afkomstig uit de streek rond de rivier de Douro in Portugal. Reeds in de 13e en 14e eeuw werd hier vandaan reeds wijn geëxporteerd naar Engeland. De bereiding is ontstaan doordat Engeland in onvrede leefde met Frankrijk, wat toen al een groot wijnproducerend land was. Hierdoor ging men in andere streken op zoek naar wijn. Omdat de wijnen uit Portugal en Spanje (sherry) de bootreis naar het eiland niet altijd goed overleefden, werd er gezocht naar oplossingen voor dit probleem. Om de wijn tijdens het lange transport over zee goed te houden, werd er wijnalcohol aan de vaten met wijn toegevoegd. Zo ontdekte men port.

Deze port viel bij de Engelsen bijzonder in de smaak, waarna er een levendige handel ontstond. In 1756 werd door de Portugese regering de Oporto Wine Company opgericht. De grootste verdienste van dit instituut is geweest dat het de productie, benaming en handel in port gereguleerd heeft.

 

Douro

De rivier de Douro stroomt door het noorden van Portugal door een onherbergzaam gebied. In de zomer is het hier erg heet en in de winter kan het er erg koud zijn. Vanuit dit gebied is port afkomstig. Het gebied omvat zo’n 250.000 hectare waarvan 26.000 hectare voor de productie van port bestemd is.

De beste port wordt gemaakt van druiven afkomstig van de hoger gelegen en meest stijle hellingen. De bodem bestaat in dit gebied met name uit leisteen met weinig vruchtbare bestandsdelen. De arme bodem die de warmte van de zon goed vasthoud levert de beste druiven op.

 

 

Productie

Na het oogsten van de druiven worden de druiven gekneusd. Hierbij worden de druiven platgedrukt, echter zonder de pitten te breken. In de pitten zitten looistoffen die de smaak van de port negatief zouden beïnvloeden. Na het kneuzen worden de druiven in tanks gedaan waar men de druiven enkele dagen laat gisten. Hierdoor kan men de schillen en de pitten scheiden. Vervolgens voegt men wijnalcohol toe waarna de gisting stopt en de wijn in port veranderd. Het alcoholpercentage ligt dan rond de 20 %.

 

Verschillende soorten port

Er zijn een aantal soorten port. Bepalende factoren hierbij zijn of de port van een enkel oogstjaar is of een blend van meerde oogstjaren. Verder is een korte of lange rijping en het porthuis typerend.

 

White

Port van witte druiven is lichter van smaak dan rode port. Dit wordt mede veroorzaakt door het lagere alcoholpercentage. White Port varieert in kleur van strogeel tot goudgeel. White Port wordt veel als aperitief gedronken en smaakt heerlijk bij schimmelkaas. De smaak van White Port komt het best tot zijn recht als deze geserveerd wordt op een temperatuur van 5-10 ºC

 

Young Ruby

Young Ruby is een jonge rode port. Het is een blended port die mag bestaan uit wijnen van verschillende druivenrassen, oogstjaren en wijngaarden. De Young Ruby varieert in kleur van paarsrood tot robijnrood en heeft aroma’s van rijp rood en zwart fruit en is vrij zoet.

Young Ruby is heerlijk bij zachte kazen en zoete nagerechten.

 

Reserve Ruby

Een Reserve Ruby port heeft tenminste 5 jaar houtrijping en is samengesteld uit de mooiste wijnen van verschillende geselecteerde jaren. De Reserve Ruby is net als de Young Ruby een blended port die mag bestaan uit wijnen van verschillende druivenrassen, oogstjaren en wijngaarden. Deze port heeft een donkerrode kleur en zijn vol en fruitig van smaak. Heerlijk bij kaas, noten en gedroogd fruit.

 

Late Bottled Vintage

Late Bottled Vintage is een port die vier tot zes jaar in vaten wordt gerijpt voordat hij wordt gebotteld. De LBV is sappig, stevig en heerlijk zoet en een fruitig aroma. Een Late Bottled Vintage is heerlijk bij pittige en blauwe kazen en bij chocolade desserts.

 

Vintage

Vintage ports zijn over het algemeen de beste ports.

Een vintage port wordt gemaakt van druiven van een bijzonder goed oogstjaar. Het kenmerk van een vintage port is dat deze op fles wordt gerijpt en niet op vat, zoals de meest andere portsoorten.

Reeds na twee jaar houtrijping wordt een vintage port gebotteld, waarna de port in de fles verder rijpt.

Er zijn vintage ports van vele tientallen jaren oud. Tijdens de rijping in de fles vormt zich een zware droesem (depot).

Daarom moet een vintage worden gedecanteerd.

 

Young Tawny

Deze port wordt verkregen uit veel verschillende wijnen die gedurende uiteenlopende perioden zijn gerijpt op houten vaten. De kleur van de wijn verandert naar gelang de leeftijd in een taankleur, een medium taankleur of een lichte taankleur en er ontwikkelt zich een bouquet van gedroogde vruchten en hout.

Een Tawny port heeft een zachter karakter dan de Ruby port. Young Tawny is vrij zoet met aroma’s van zuidvruchten, noten en eikenhout. Heerlijk bij kaas, paté, noten en dessert met caramel.

 

10/20 Years Old en Colheita

Bijzondere typen port zijn de ports met ouderdomsaanduiding en Colheita. Het betreft een blended port bestaande uit selecties van wijnen die op vat worden gebracht en steeds worden geproeft. Wanneer het blends van één bepaald oogstjaar betreft wordt het een Colheita genoemd. Colheita is portugees voor oogstjaar.’

Bewaren?

Alleen de Vintage port wordt op de fles gerijpt. De andere soorten port worden op vat gerijpt en vervolgens gebotteld. Deze ports zullen zich op fles vrijwel niet verder meer ontwikkelen. Deze ports kunnen het beste rechtop bewaard worden en blijven ongeveer twee jaar goed. Geopend blijven ze hooguit een maand goed.

De Vintage port en Single Quinta Vintage port worden juist wel op fles gerijpt en kunnen ook lang worden bewaard. Vintage port bereikt het hoogtepunt na ongeveer 10 tot 15 jaar. Hoewel ook nog oudere ports niet uitzonderlijk zijn. Vintage port wordt liggend in een donkere, stabiele omgeving bewaard. Bij het openen van een vintage is het verstandig deze te decanteren. Een geopende Vintage port kan het beste binnen 24 uur worden gedronken.

 

Het decanteren van port

Met decanteren wordt de techniek bedoeld om een vloeistof, in dit geval de port, over te gieten waarbij het bezinksel (sediment) van de droesem achterblijft. De meeste port die u in de winkel koopt hoeft niet gedecanteerd te worden, omdat dit meestal gefilterde port betreft. Ongefilterde port, bijvoorbeeld een vintage port, moet wel gefilterd worden om de droesem te scheiden van de port.

Zet voor het decanteren de fles port een dag rechtop zodat de droesem naar de bodem zinkt. Voordat u de fles ontkurkt maakt u eerst de hals schoon. Houdt tijdens het ontkurken de fles zo stil mogelijk, zodat het bezinksel op de bodem blijft liggen en laat de fles nog enkele minuten rechtop rusten. Schenk hierna de fles port langzaam maar zonder onderbrekingen over in bijvoorbeeld een decanteerkaraf. Door een lichtbron achter de fles port te houden tijdens het decanteren kunt u zien wanneer de droesem de hals van de fles nadert. Op dit punt stopt u met schenken. Als de droesem tijdens het decanteren niet goed zichtbaar is in de fles, neem dan geen risico en stop op tijd. Eventueel kunt u dit laatste restje apart decanteren of filteren.

Het laatste beetje port in de fles kunt u niet drinken. Wel kunt u de droesem gebruiken als ingrediënt voor bepaalde gerechten.

Bij een heel oude fles kan het nodig zijn een porttang te gebruiken om te voorkomen dat de kurk verkruimeld en er kurkdeeltjes in de port terecht komen. De porttang wordt eerst verhit tot deze roodgloeiend is. Vervolgens wordt deze onder de kurk enkele seconden om de hals van de fles geklemd. Wanneer nu voorzichtig een koude natte doek rond de flessenhals wordt gelegd zal de hals breken. Er kunnen wat glasscherven in de fles terecht komen maar dezen horen bij het decanteren achter blijven. Wees bij deze methode heel voorzichtig voor de hete tang, fles en de glasscherven!

 

Hoe lang kun je port bewaren?

Allereerst maken we onderscheid in het bewaren van een ongeopende port en een geopende port. Een geopende port heeft natuurlijk een ander bewaaradvies dan een ongeopende port

 

Geopende fles port bewaren

Een geopende fles port kan niet lang bewaard worden. Hoe lang hangt af van de soort port. Een vintage port kan het beste op de dag van opening zelf worden gedronken en zal snel achteruit gaan. Het is aan te raden deze binnen enkele dagen tot een week genuttigd te hebben.

Jonge tawny, ruby en LBV port blijft enkele weken tot een maand goed. Een colheita en oudere tawny port kan langer goed blijven.

 

Ongeopende fles port bewaren

Er zijn verschillende soorten port en het bewaaradvies verschilt per soort. Alleen de ongefilterd gebottelde portsoorten zijn echt bedoeld om te bewaren en ontwikkelen zich. Dit betreft de vintage port, de crusted port en single quinta vintage port. Op jonge leeftijd is de port vol en fruitig met heel veel tannine. Het duurt zeker twintig jaar voor de vintage port het hoogtepunt heeft bereikt. Tijdens de rijping in de fles vormt zich droesem. Dit is tevens de reden dat port die op fles is gerijpt gedecanteerd moet worden. Zie ook decanteren

De meeste port die wordt geproduceerd en verkocht betreft de ruby, tawny en witte port. Deze soorten, samen met de colheita en de late bottled vintage, betreffen gefilterde en gestabiliseerde port en zullen door bewaren niet meer verbeteren. Deze port is eerst een aantal jaren op hout in vaten gerijpt voor deze in een fles gebotteld wordt. Deze port hoeft niet gedecanteerd te worden en kan zo uit de fles gedronken worden. Omdat de kans bestaat dat de port minder wordt is het niet aan te raden de port erg lang op fles te bewaren. Ongeopend kan deze port een tot hooguit enkele jaren bewaard worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *