Waar liefde woont

Landelijk wonen op zes hoog, net als fusion cooking kun je ook genieten van fusion living. Niet iedereen kan of wil op het platteland wonen, toch kun je zelfs in het kleinste appartement een landelijke stijl in huis halen. De fusie van stads en landelijk gaat ook verder door traditionele materialen te combineren met industriële accenten en high-tech gadgets. Want landelijke stijl hoeft zeker niet ouderwets te betekenen. Hier zijn zes producten waarmee je die landelijke stijl naar iedere woning brengt, ook op zes hoog!


1. Schuifdeuren

Als eerste verwijderen we de scharnierdeuren en hangen we schuifdeuren op, het liefst van ongelakt hout met een mooie nerf. Steigerhout is populair voor deze toepassing, met name omdat de grijze sluier van steigerhout niet zo overheersend is als diepbruin van andere houtsoorten. De kosten vallen ook mee. Nog belangrijker dan de schuifdeuren is misschien nog wel het schuifdeurbeslag. Dat moet sterk zijn, het mag een mooi design hebben en schuiven moet soepel gaan. Je bent met schuifdeuren niet langer beperkt tot de afmetingen van de deurstijl, en je bespaart ruimte omdat deze deuren niet scharnieren. Met name in loft appartementen zijn schuifdeuren erg in trek.


2. Wandplanken

Dit is nog een manier om ruimte te besparen, en tegelijkertijd een landelijk karakter naar iedere ruimte te brengen. Wandplanken zijn net als kastplanken maar dan zonder de panelen van een kast eromheen. Dat betekent dus meer ruimte en minder kast met toch veel plek om spulletjes op te bergen. Alles op de wandplanken is zichtbaar waarmee jouw boeken en snuisterijen ook een decoratieve waarde krijgen. Dit geeft een rijke uitstraling zonder rommelig over te komen. Kies bij voorkeur weer voor echte houten planken zonder verdere bewerking, aan de wand bevestigd met stalen beugels of met leren draagriemen.


3. Elektrische gordijnen

We gaven al eerder aan dat landelijk niet hetzelfde betekent als ouderwets. Deze stijl kan namelijk heel modern zijn zoals een elektrisch rolgordijn. Vroeger had men luiken voor het venster, geen gordijnen. Elektrische gordijnen nemen deze rol over met een strak uiterlijk dat niet teveel in het oog springt. Er zijn talloze kleuren verkrijgbaar en naast (half)doorzichtig ook geheel verduisterend. In dat laatste geval is maatwerk extra van belang, anders kan er licht door de kieren schijnen wat niet de bedoeling is. Je kunt een standaard elektrische gordijnrails gebruiken in combinatie met bestaande rolgordijnen, voor optimale functionaliteit is een compleet elektrisch rolgordijn inclusief motor en materiaal vaak een betere keuze. Denk aan het assortiment elektrisch gordijnen van PoweredBlinds.


4. Industriële lampen

Dit is een typisch voorbeeld van fusion living, landelijk en industrieel complimenteren elkaar vaak erg goed. Vroeger werd er in boerderijen gebruik gemaakt van ambachtelijk gesmeed staal, robuuste elementen binnen een overwegend houten omgeving. De Industrial stijl zoals deze tegenwoordig in trek is haalt inspiratie uit de Industriële Revolutie en doet tegelijkertijd denken aan de producten die uit een smidse komen. Industriële lampen zijn vaak heel eenvoudig van vorm, zoals een stalen balk waar lampen met snoer aan worden gehangen zonder lampenkap of extravagant armatuur. Een Edison stijl lamp met een mooi filament maakt het geheel af.


5. Bloempotten van steen

Haal de natuur in huis en zet vaste planten binnen neer. Groen, kleur, wat je zelf het mooiste vindt, en het lekkerste om te ruiken. Plaats deze bloemen en planten in robuuste stenen potten voor een landelijke uitstraling. Hoewel een bloempot met een ruwe structuur een meer authentieke “handmade” look heeft, mag het ook een bewerkte pot zijn. Het liefst wel zware en stevige potten die tegen een stootje kunnen. Té elegant past niet bij het geheel als je een landelijke stijl nastreeft. Het serviesgoed mag juist wel delicaat zijn voor een mooi accent, vaste bloempotten mogen best wat ‘gewicht’ hebben.


6. Kookeiland

Je moet er de ruimte voor hebben, maar als het mogelijk is zal een kookeiland een grotere impact hebben op het gezinsleven dan je zult vermoeden. Vroeger werd er veel meer tijd besteed in de keuken, naast een ruimte om voedsel te bereiden was het een plek om samen te eten, te praten en ervaringen met elkaar te delen. Een kookeiland werkt inspirerend want je gaat vanzelf meer koken, misschien wel met verse kruiden die je in de potten van zojuist hebt geplant. Zeker wanneer je kinderen hebt kan een kookeiland het kind leren om bewust met voeding om te gaan, het is daarnaast gewoon heerlijk om samen met anderen te koken. Een flinke pomp om water op te pompen kun je vervangen met een heetwaterkraan. In plaats van gaspitten kies je voor een fornuis met inductie kookplaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *