Waar liefde woont

Ruim achttien procent van ons waterrijke land bestaat uit zeeën, rivieren, meren, plassen, kanalen en slootjes.

Met zoveel water om ons heen is zwemles zeer noodzakelijk voor kinderen!

Onze kinderen moeten er dus ook aan geloven.

Dochterlief van 6 jaar is heel voorzichtig en verlegen, 2 jaar geleden durfde ze amper nog een zwembad in, vandaar dat we met haar juist even gewacht hebben om op de wachtlijst te plaatsen voor zwemlessen.
Onze zoon van nu 4 jaar is daarentegen een echte durfal. Die moet zeker zo snel mogelijk leren zwemmen!
Samen houden ze elkaar mooi in evenwicht!

Zodra zoonlief 4 jaar werd hebben we ze allebei op de wachtlijst geplaatst. En afgelopen zaterdag mochten ze eindelijk beginnen met de zwemlessen!

 

Het Zwem-ABC

Zwemmen aanleren gaat vaak niet zonder slag of stoot. Het is best moeilijk, en ook niet altijd leuk. Het kan heel lang duren, en het kost handenvol geld.

Het Zwem-ABC bestaat uit de diploma’s A, B en C.

Het is een compleet pakket, maar veel kinderen haken af na hun A- of B-diploma.
Als je uitgangspunt is dat je kind ‘kan zwemmen’ is daar natuurlijk niets mis mee, maar het predicaat ‘zwemveilig’ krijgt het pas na het behalen van alle diploma’s.

Het hele proces van leren zwemmen begint altijd met het leren kennen en als prettig ervaren van water.
Kinderen moeten kunnen drijven op borst en rug, in het water gaan en er weer uit klimmen, draaien van borst naar rug en weer terug en onder water gaan, kijken en zoeken voordat de tweede fase aanvangt. Hierin kunnen dan de zwemslagen worden aangeleerd: de enkelvoudige rugslag, schoolslag, borstcrawl en rugcrawl.

Maar ook andere zaken komen aan de orde, zoals onderwater zwemmen, duiken, gekleed zwemmen en naar de bodem gaan. Kinderen leren op speelse wijze zwemmen, met veel spelletjes dus. Maar de eisen voor het behalen van de diploma’s liegen er niet om. Drie meter onderwater zwemmen door een gat in een zeil voor je A-diploma, gekleed onder een vlot door zwemmen voor je B, en 100 meter schoolslag met een koprol voorover en een hoekduik naar de bodem, afgetopt met 100 meter enkelvoudige rugslag voor je C.

 

De beste leeftijd om te beginnen met zwemlessen

Ieder jaar verdrinken ongeveer twintig kinderen in Nederland. Dat is gelukkig al veel minder dan vroeger, maar nog steeds verschrikkelijk. Het merendeel daarvan bestaat uit kleintjes tot vijf jaar, en dan vooral jongetjes. In meer dan de helft van de gevallen verdrinken kinderen in hun eigen tuin of heel dicht bij huis. Juist voor die jonge kinderen is het belangrijk te leren zelfredzaam te worden in het water. Veel zwembaden bieden Guppy-zwemmen (0-2 jaar, samen met ouders) en Puppy-zwemmen (2-4 jaar) aan, en/of ‘overlevingszwemmen’; lessen waarbij een kind leert hoe hij zichzelf in veiligheid kan brengen na een val in het water.

Voor het aanleren van zwemslagen is een peuter echt nog te jong. Zwemscholen adviseren kinderen met zwemles te laten starten vanaf vier of vijf jaar. Omdat kinderen van die leeftijd nog niet zo sterk zijn, kiezen sommige ouders ervoor nog even te wachten met de lessen. Kinderen van zeven of acht leren veel sneller zwemmen omdat hun motoriek beter ontwikkeld is. Dat scheelt weer in de kosten.

 

Hoe lang duurt het voor kinderen hun zwemdiploma halen?

 

zwemles-zwembad

 

Ieder kind leert zwemmen in zijn eigen tempo. Misschien raast jouw kind door iedere stap heen, misschien doet ie er wat langer over om het felbegeerde diploma in handen te krijgen. Vanwege zijn motoriek of angst voor water bijvoorbeeld. Maar veruit de meeste kinderen doen er zo’n 42 klokuren over om hun zwemdiploma A te halen. Met de diploma’s B en C zijn ze dan nog gemiddeld 12 klokuren zoet. Per diploma.

 

15 tips voor een goede start en fijne zwemlessen

1- Het is belangrijk dat kinderen, voor ze beginnen met het krijgen van zwemles, niet bang zijn voor water. Ga daarom het jaar ervoor (of liever nog eerder) regelmatig zwemmen met je kind, zo raakt hij vertrouwt met water en dat bevordert het plezier in zwemmen. Laat je kind spelen, spelen en nog eens spelen in borstdiep water. Spelletjes met duikstokjes, wedstrijdje wie het langst met z’n neus in het water kan drijven, herkennen van vormen en kleuren op de bodem en  onder papa of mama’s benen door zwemmen, leveren zeker in de beginfase veel tijdwinst op. Zo leren kinderen te houden van water. Dwing kinderen nooit om bijvoorbeeld onder water te gaan als ze angstig zijn. Het versterkt angst en maakt kinderen onzeker.

2- Informeer in je omgeving welk zwembad goede zwemlessen aanbiedt. Vraag andere ouders (buren, collega’s, ouders op school) naar hun ervaringen.

3- Vraag van tevoren of je de lessen van je kind kunt volgen. Op een stoel aan de kant, op een tribune, door het raam of via een TV-scherm. Als een zwembad aangeeft dat dit niet kan, vraag je dan af waarom dat niet kan.

4- Informeer bij het zwembad hoe en hoe vaak ze je zullen informeren over de vorderingen van je kind. Zwemles is duur en het lijkt mij niet meer dan normaal dat je regelmatig te horen krijgt hoe het gaat.

5- Een goed zwembad gevonden? Start pas als je kind er klaar voor is. Niemand wordt er blij van als jouw kind tien weken op de kant staat te huilen.

zwemles-ockyzsweakers

zwemles-ockyzzwemkleding6- Zorg voor een mooi en goed passend zwemoutfit! Iets waar je kind blij mee is, wat goed past en wat veilig is!

Wist je dat meer dan 200.000 ongelukken jaarlijks gebeuren rondom zwembaden in Europa? Meer dan de helft van de ongevallen wordt veroorzaakt door uitglijden, vooral bij kinderen jonger dan 15 jaar.

Met de Ockyz Sweakers anti-slip zwemsokken voorkom je dat je kind uit kan glijden op de natte tegels. Een prachtige Ockyz badpak, bikini of zwembroek erbij en je kind gaat trots en veilig het water in!

Lees ook de uitgebreide blog over Ockyz Sweakers Anti-slip zwemsokken.


7-
En dan mag je kind beginnen met de zwemlessen. Benadruk vooral dat zwemmen leuk is! Dus niet pushen, want dat werkt niet. Het heeft geen zin als een kind al zenuwachtig wordt in het kleedhokje. Als kinderen het gevoel krijgen dat het een moetje is gaan ze bij voorbaat al tegenstribbelen. Als ze met plezier het water is gaan, leren ze spelenderwijs heel snel!

8- Maak er een feestelijk ritueel van. Geef je kind iets lekkers vooraf. Zwemmen kost veel energie. En neem ook iets lekkers mee voor jezelf, voor als je zit te wachten. Dat mag uiteraard iets gezonds zijn

9- Als een kind naar zwemles moet, zorg er dan voor dat de tijd ervóór ontspannen is. Ga op tijd van huis weg, zodat u zich niet hoeft te haasten. Kom de allereerste keer iets eerder dan de anderen. Zo kan het kind goed zien wat er allemaal gebeurt.

10- Doe je kind makkelijke kleren aan. Een maillot aantrekken na de zwemles is een ramp. Een joggingbroek met een vestje is veel fijner.

11- Beloon uw kind steeds als het een dappere of knappe prestatie geleverd heeft in het water, ook al duurde de prestatie maar 3 seconden en had u nauwelijks tijd om met uw ogen te knipperen.

12- Na de zwemles heeft je kind hoogstwaarschijnlijk weer trek. Een gezonde snack doet dan wonderen voor het humeur.

13- Ga ook tussen de zwemlessen door zo vaak mogelijk zelf zwemmen met je kind. Zwemmen leer je door het veel te doen. Veel zwembaden hebben speciale openingstijden voor het oefenen en soms krijg je zelfs korting of gratis entree als je kind daar zwemlessen volgt.

14- Vind je kind zwemles helemaal niet leuk? Is het elke keer een drama? Overweeg dan serieus over te stappen naar een ander zwembad, of het over een half jaar nog eens te proberen. Zwemmen moet leuk zijn!

15- Geef uw kind de tijd. Veel tijd. Overhaast het niet, en verwacht ook niet dat uw kind binnen 6 maanden een zwemdiploma haalt. Ook al is het in aanleg een sportief type. Alle kinderen leren zwemmen; hoe dan ook. Maar gun ze wel hun eigen tempo. Hoe meer u samen van het water geniet, hoe meer uw kind plezier zal krijgen in het zwemmen. Zo zal het ook sneller vooruit gaan op weg naar het diploma. Maar bedenk dat het helemaal niet ongewoon is als het anderhalf jaar duurt. Zeker als uw kind nog heel jong is.

 




4 reacties

  1. Goede blog met duidelijke tips. Mijn nichtje gaat binnenkort op zwemles en heeft het ook niet zo met water. Ik zal dit blog aan mijn zus laten lezen voor meer informatie! Dat een kind tijd nodig heeft is inderdaad heel belangrijk. Het moet leuk zijn, niet eng.

  2. Als de zwemles niet leuk is en een drama, niet meteen een ander zwembad overwegen. Bespreek de opties met de manager van het zwembad. Misschien privéles overwegen of een andere instructeur doet al wonderen. En tot slot kijk waar de oorzaak kan liggen waarom het kind het niet leuk vind en speel hier op in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *