Waar liefde woont

11 tips om een box te kopen, jouw perfecte box!

 

Zwanger zijn van je eerste kindje is een hele happening.

En als je dan de uitzetlijst ziet en leest wat je allemaal nodig hebt, schrik je je een hoedje.
De helft van de producten ken je niet en het lijkt zó veel.

Maar goed, na een tijdje komt het besef dat het vooral heel erg leuk om al die producten aan te schaffen!
Sterker nog, je kunt ongeremd helemaal los gaan in de babyspeciaalzaken 🙂

Iets wat mij goed bijgebleven is, is de zoektocht naar de perfecte box. Er zijn gigantisch veel soorten en maten en in diverse prijsklasses.

Hierbij wat tips om je zoektocht te vergemakkelijken:

 

Wat is een Box

tips-box-kopen-rondEen box is een veilige speelplek voor je kind.
Zodra je baby geboren is, kun je hem in de box leggen.

Wanneer je baby nog erg jong is, zal de box voor hem vooral een slaapplek. Je kunt de box dan even gebruiken om je baby bij je in de buurt te houden, ook tijdens de slaapjes. Voor je baby is het prettig om geluiden om zich heen te blijven horen.

Vanaf het moment dat je baby 3 maanden oud is, zal de box steeds meer een speelplek worden. Leg je baby vanaf dan regelmatig in de box met wat zachte speeltjes zodat hij zich goed kan bewegen en ontwikkelen.

 

De perfecte Box

Het aanbod in baby boxen is behoorlijk groot!

De baby box is er voornamelijk in vierkante en ronde uitvoering, met en zonder lade en als extra ruime tweeling uitvoering.

Een babybox moet mooi en praktisch, maar vooral veilig zijn. Veilig voor de baby, maar ook voor spelende kinderen eromheen (denk aan puntige hoeken!) 

Maat, style en kleur van de Box bepalen

Kijk eens goed rond in de woonkamer!

Waar komt de box te staan? Afhankelijk van de plek in huis waar je de box gaat plaatsen, kun je  bepalen welke afmetingen de box zou mogen hebben.
Hou er rekening mee dat het niet alleen om de lengte en de breedte, maar ook om de hoogte gaat!

Modern of Klassiek, kunststof of hout. In wat voor style is de woonkamer ingericht? De box komt er voor langere tijd te staan, natuurlijk wil je dat het wel in het plaatje past.

Dat geldt natuurlijk ook voor de kleur. Kies je voor een basic kleur, zoals wit of grijs. Of past een knalkleur beter bij jou en je interieur.

 

Vorm van de Box

tips-box-kopen-netDe baby box is er voornamelijk in  een vierkante en ronde uitvoering verkrijgbaar. Maar als je goed zoekt zijn er ook langwerpige varianten verkrijgbaar. Wil je echt iets aparts? Laat dan een box laten ontwerpen en op maat maken.

De meeste boxen zijn gemaakt van hout, met houten spijlen.
Maar er zijn natuurlijk variaties, denk aan: kunststof ombouw of een net in plaats van spijlen.

Houten spijlen hebben een aantal voordelen boven een net! Je kind kan goed tussen de spijlen van de box doorkijken en alles dus goed zien. En wanneer hij gaat zitten, kan hij zich aan de spijlen leren optrekken.
Een net zorgt er vooral voor dat je kind de omgeving buiten de box minder goed kan zien en dus in een meer besloten en rustige omgeving zit. Ook zijn ze wat lichter dan boxen met spijlen en dus makkelijk te verplaatsen. Nadeel is dat je kind geen steun heeft om zich op te trekken.

 

Verstelbare bodem

tips-box-kopen-vierkantDe meeste nieuwe kinderboxen zijn verstelbaar in hoogte. De bodemplaat heeft 2 standen: hoog en laag.
Het voordeel hiervan is dat je de box langer en veilig kunt gebruiken. Van pasgeboren baby tot dreumes.

De hoge stand gebruik je als je baby nog klein is en niet zelf kan zitten of zich kan optrekken. Dan is de box vooral een plek voor je baby om te spelen. Het handige van de hoge stand is dat je niet zo diep in de box hoeft te bukken om je baby te pakken. Het spaart dus je rug. Plus: je baby ligt niet zo dicht bij de koude vloer.

Zodra je kind kan zitten of erg mobiel is (kruipen en optrekken) kun je de bodem naar beneden doen en er zo een kinderbox van maken.

 

Box met of zonder lades

tips-box-kopen-lade2Zodra je Weet of je een ronde of vierkante box wilt, is er ook nog een keuze te maken uit een box met of zonder lade(3).

Ronde boxen hebben geen lade.

Dus als je heel graag een lade onder de box wilt, dat wordt het automatisch een vierkante box.

Een lade kan heel handig zijn om boxkleden en / of speelgoed in op te bergen.

Let er wel op dat je er ruimte genoeg voor hebt in je huis. Het zou zonde zijn als je de lade niet of slechts gedeeltelijk kunt opentrekken omdat de bank of muur in de weg zit. Een nadeel is de prijs. Een la kost al gauw € 100,- extra. Bedenk voor jezelf dus of je het dat waard vindt.

Een alternatief voor een lade is bijvoorbeeld een speelgoedzak die je met klittenband aan de box kunt bevestigen. Of zet een leuke speelgoedmand naast de box neer.

 

Box met of zonder wieltjes

tips-box-kopen-wieltjesEen kinderbox met wieltjes is makkelijk verplaatsbaar. Het is voor jou prettig om je baby dicht bij je te hebben, waar je ook bent. En op deze manier verplaats je de box naar de plek waar je ’m op dat moment wil hebben, of dat nou in de keuken, tuin of woonkamer is. Lekker flexibel.

Een box op wieltjes is ook erg fijn tijdens het stofzuigen, want je rolt ’m makkelijk even weg.
Je hebt varianten die je direct koopt met wieltjes eronder, of met losse wieltjes die je er zelf onder kunt schroeven.

Let erop dat je de wieltjes stevig kunt blokkeren (met een remsysteem), zodat de box niet uit zichzelf kan wegrollen.

 

Inklapbare Box

De meeste boxen die nieuw te koop zijn, zijn niet inklapbaar. De keuze voor een inklapbare box is dus wat beperkter. Maar als de box niet dagelijks wordt gebruikt of als je ruimtegebrek hebt in huis, dan kan een inklapbare box een goede optie zijn.

Vroeger kwamen inklapbare boxen veel meer voor. Op marktplaats kun je er vast nog wel 1 vinden!

 

Box Accessoires

tips-box-kopen-boxkledenLeuke baby box speeltjes zijn onmisbaar bij de box! Wat dacht je van een opwindbare baby box mobiel? Of een elektrische baby mobiel met licht en muziek?

Bij het kopen van een baby box mobieltje wordt vaak vergeten om te controleren of de rand van de box zich hier wel voor leent. Laat een baby mobieltje zich wel vastmaken aan de rand, gezien de materialen en de breedte?

Een zacht boxmatras of een boxkleed zorgt ervoor dat de baby heerlijk kan liggen en slapen in de box.

Zorgt ervoor dat er niet teveel speelgoed in de baby box aanwezig is. Als de baby groter wordt, kan groter speelgoed als hulpmiddel worden gebruikt om uit de baby box te klimmen! Houd daarom liever een maximum aan voor het aantal aanwezige baby box speeltjes en wissel de inhoud af. Op die manier blijft de baby box een aangename en veilige omgeving voor kinderen.

In verband met veiligheid is het af te raden om box speeltjes aan koordjes vast te maken.

 

11 tips bij het kopen van een Box

Een box moet vooral veilig zijn, let daarom bij het kopen op de volgende 11 punten:

 1. Controleer of er een duidelijke gebruiksaanwijzing over het (de)monteren van de box aanwezig is.
 2. De ruimte tussen de bodem en de zijwand mag niet meer bedragen dan een halve centimeter.
 3. De box moet voldoende diep zijn, anders kan je kind eruit klimmen. Dat kun je zelf checken: met de bodem in de lage stand meet je vanaf de bodem naar het hoogste punt van de zijkant: deze afstand moet minstens 60 cm zijn. Doe dezelfde meting met de bodem in de hoge stand: de afstand moet dan minimaal 30 cm zijn.
 4. De afstand tussen de spijlen moet, net als bij een veilig ledikant, tussen de 4,5 en 6,5 cm zijn.
 5. Bij een netbox, dus met wanden van gaas in plaats van spijlen, mogen de mazen maximaal 0,7 cm zijn. Dit om te voorkomen dat je kind beklemd raakt of stikt als hij met zijn gezicht tegen de zijkant aanrolt. Let hier vooral op bij oudere boxen: die willen weleens afwijken op dit punt.
 6. Leg een goed passend boxkleed op de boxbodem om te voorkomen dat je kindje onder het kleed terecht kan komen. Een extra matras in de box wordt om deze reden ten zeerste afgeraden. Een extra boxkleed is handig als een boxkleed gewassen moet worden.
 7. Een inklapbare box moet een kindveilige vergrendeling hebben. In hoogte verstellen moet alleen met gereedschap kunnen.
 8. Splinters of loslatende verf bij een houten box, uitgescheurde mazen, afbrokkelend foam of andere uitsteeksels – vaak in de randen van een netbox: allemaal uit den boze. Koop een box met zo’n gebrek niet.
 9. De box mag niet wiebelen of – je ergste nachtmerrie – kantelen als bijvoorbeeld een broertje of zusje erop hangt.
 10. Een box op wieltjes? Let erop dat deze kunnen blokkeren.
 11. Heb je een box die je zelf wilt lakken? Gebruik dan verf op waterbasis. Schilder bij voorkeur een paar dunne lagen over elkaar, want die laten minder snel los mocht je kindje op het hout sabbelen of bijten.

Veilige Omgeving

Wanneer je eenmaal een box hebt aangeschaft, is het ook belangrijk dat je deze op een veilige plaats zet. Dus niet te dicht bij de verwarming, bij planten of in de buurt van koordjes, bijvoorbeeld van de luxaflex. Je kind zou hier verstrikt in kunnen raken. Vanwege diezelfde reden kun je beter ook geen speelgoed aan koordjes vastbinden in de box.
Een grotere baby of dreumes zal zijn uiterste best doen om spullen buiten de box te pakken te krijgen. Let dan dus ook op speelgoed van grotere kinderen, of spullen die ze uit een naastgelegen kast kunnen trekken.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *