Waar liefde woont

naar-school De eerste maand school zit er al weer op. Wat is het hard gegaan!

Hierbij het vervolg op de blog ‘De eerste schoolweek zit erop…’

Na een paar dagen zat het schoolritme er al weer aardig in.

s’Morgens probeer ik direct uit bed te springen zodra de wekker gaat, al lukt dat lang niet altijd even goed! 🙂

Het hele ochtendritueel: wassen, aankleden, haren netjes, de dag met elkaar beginnen, ontbijten, tandenpoetsen, fruit en koekje in hun bakje, bakje en drinken in de schooltas, schoenen aan, allemaal de auto in, op tijd op school komen…… We hennen het al weer aardig onder de knie.

We zijn keurig iedere dag op tijd op school gekomen en dat zelfs meestal zonder haasten, een hele prestatie op zich! (schouderklopje voor mezelf 😉 )

Hoe gaat het met zoonlief in groep 1:

Het is een hele overgang van starten in groep 0 in februari, naar beginnen in groep 1 nu na de zomervakantie.
Zoonlief begon in groep 0 in een klein kamertje met slechts 3 andere leerlingen, trapsgewijs opgebouwd tot 13 leerlingen voor de zomervakantie.
Maar 4 Halve dagen school per week school, een geweldig begin van de schoolcarrière!
Nu is groep 1, in een echte grote schoolklas, begon hij direct tussen 21 leerlingen, 2 nieuwe juffen, en hele dagen naar school.

Einde van de schooldag is hij helemaal op. Maar hij vind het geweldig!

M’n jongen voelt zich al heel wat. Vreselijk trots is hij op zichzelf dat hij ĂĄl in groep 1 zit, en dat vertelt hij aan iedereen die het wil horen!

De juffen hebben na de eerste schoolweek ineens bedacht dat de kinderen geen hand meer mogen geven, maar gelijk op hun stoel moeten gaan zitten. Had iets te maken met meer overzicht in de klas… Zoonlief stond de eerste dagen nog heel braaf en eigenwijs voor de juf om goedemorgen te wensen, om vervolgens met een beteuterd gezichtje naar z’n stoel gestuurd te worden. Daar sta je dan met je goeie manieren…

De laatste 2 weken ging zoonlief ineens achter me aan de klas uitrennen als in hem gebracht had, hij had het wel weer gezien op school. Haha.
Maar na een paar dagen was ook dat weer over. Nu is hij al helemaal gewend en gaat hij keurig op z’n stoeltje zitten, een boekje lezen en uitgebreid naar mama zwaaien door het raam! Al gebeurd het ook geregeld dat hij het zo druk met z’n boek en vriendjes heeft dat het gerust 5 minuten kan duren voor hij mama ziet staan zwaaien.


5 vragen aan en antwoorden van onze zoon:

Vind je het fijn op school: Ja

Zijn de juffen lief: ja meestal wel, maar soms ook een beetje streng

Wanneer zijn de juffen streng dan: als ik ondeugend doe … hihi

Waar vind het het allerleukste op school: Spelen in de bouwhoek, en in het winkeltje

Wat vind je het minst leuke op school: Werkjes doen die ik niet leuk vind

Hoe gaat het met dochterlief groep 3:

In de kleuterklassen mag je de kinderen in de klas brengen, nog even flink knuffelen en uitgebreid uitzwaaien.
Maar in groep 3 mag dat niet meer. Dochterlief moet op het grote plein gaan spelen tot de bel gaat en ze met de juf naar de klas gaat.
En daar ging het mis!

Kun je je voorstellen 180 grote drukke gillende kinderen die door elkaar heen rennen en een klein verlegen meisje die daar haar weg tussen moet vinden.
Ik wist wel dat ze het moeilijk vond, probeerde haar natuurlijk zo goed als mogelijk te begeleiden. Maar ze moest het toch zelf doen. Tot ze na een week in snikken uitbarstte dat ze niet meer naar school wilde. Toen brak mijn hart natuurlijk ook en snifte ik met haar mee :-(.

Natuurlijk speelt ze graag met haar vriendinnetjes ook op het schoolplein, maar ze voelde zich erg ongemakkelijk. En ze was zichtbaar ook zeker niet de enige in de klas!

Ken je de strijd en de vertwijfeling tussen wat je gevoel en je verstand zegt? Natuurlijk wil je haar helpen, maar door haar hand vast te blijven houden komt ze er misschien niet doorheen.

Ooit had ik me voorgenomen om altijd naar m’n hart te luisteren in twijfel, dus dat deed ik nu ook!

Met de juf had ik dus afgesproken om een week lang bij dochterlief te blijven, zodat het overwennen hopelijk iets makkelijker gaat.
Daar stond ik dus, in de rij, met onze jongste zoon in de kinderen wagen, dochterlief ernaast tussen alle andere 6-jarigen. Ach, voor het goede doel. Mee naar binnen en afscheid nemen bij de kapstokken.  En zowaar ging dat heel goed. Ik liet geen huilend meisje achter!
We hadden een week afgesproken met de juf, dat besprak ik ook iedere dag met dochterlief, zodat ze precies wit waar ze aan toe was. Ze fleurde weer op.

En toen ineens brak de vrijdag aan dat ze het zelf ging proberen. Ik ging aan de rand van het plein staan, zwaaien, handkusje en ze liep naar binnen.
Supertrots was ik op m’n meisje! Wat een overwinning!

En nu zijn we alweer een week verder en het gaat geweldig! Ze heeft me vertelt wat het voor haar makkelijker maakt: zodra ze op het plein is geven we een knuffel, rent ze naar haar vriendinnen en moet ik weg gaan, en ik mag niet meer in het zicht parkeren, zodat ze me in ziet stappen en wegrijden.

Superknap toch dat ze dat helemaal voor zichzelf bedacht heeft?! 🙂

In de klas ging en gaat het geweldig. Ze heeft echt plezier in het leren lezen, rekenen en schrijven. En een eigen plekje in de klas geeft rust. Ze kan echt al een beetje lezen, dus heeft het nu makkelijk, rekenen vind ze wel moeilijker maar zover ik kan zien en ze me verteld gaat het heel goed!


5 vragen aan en antwoorden van onze dochter:

Vind je het fijn op school: Ja, nu wel weer!

Zijn de juffen lief: Ja heel lief

Wat vind het het allerleukste op school: Spelen met de strijkkralen en lezen

Wat vind je het minst leuke op school: Als een opdrachtje niet goed lukt

Liever school of vakantie: Vakantie!!! Maar school ik ook wel leuk hoor.

Hoe gaat het met mama:

bloggenIk ben heel blij dat het zo goed gaat op school met m’n kinderen.

En ik ben vast niet de enige moeder die geniet van even rust in huis, en ze ondertussen toch heel erg mist!

Voor m’n jongste zoon is even alleen aandacht van mama natuurlijk erg leuk. Hij is nu bijna 15 maanden en volop aan het klauteren en ontdekken, dat doen we nu soms samen, ook op handen en voeten… zie je ons al gaan? 🙂

Verder zijn m’n dagen erg goed gevuld! Want naast de kinderen, manlief, het huishouden en alles wat er bij een gezin komt kijken, ben ik (vooral als zoonlief slaapt en ’s avonds als de kinderen op bed liggen) erg druk met mijn nieuwe hobby: het opzetten van deze website en blogs en reviews schrijven! Veel werk maar ook ontzettend leuk en verslavend 🙂
2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *