Waar liefde woont

Weekend! De eerste schoolweek zit erop!

De school begon maandag met een studiedag, dus de kinderen mochten pas op dinsdag naar school. Een kort weekje dus.

 We blikken even terug …

 

Vroeg opstaan

Vroeg opstaan is voor jonge kinderen meestal geen probleem.
In de vakantie mochten ze uitslapen, maar nee dan staan ze gerust om 6 uur naast je bed, of liever nog op je bed te springen.

Dinsdag, de eerste schooldag, stond dochterlief bij  het eerste zonnestraaltje (lees 5 uur) al te juichen dat het nu toch echt tijd was om naar school te gaan.

De dagen erna gingen wat moeizamer… zoonlief stamelt al gapend: ” Opstaan? Waarom? We kunnen toch wel even uitslapen?”. Nooit geweten dat hij überhaupt bekend was met het woord uitslapen 🙂 .

 

Ochtendritueel

De wekker voor papa gaat op werkdagen om 6 uur. En waar de kinderen in de vakantie op dit tijdstip vaak al druk aan het rondspringen waren, zijn ze nu in geen velden of wegen te bekennen. Dus dan draai ik me ook nog maar even om…

Om 7 uur moeten de kinderen er dan toch echt uit, en ik dus ook! Zachtjes sjok ik naar hun kamer om ze uit bed te tillen en in ons bed te leggen, alle drie. Heerlijk vinden ze dat! Even met z’n allen kroelen.

 

Echt Opstaan

Kroelen dus, heerlijk maar niet langer dan 5 minuten. En dan: hup hup , Actie!

Je kent het wel: wassen, aankleden, haren netjes, de dag met elkaar beginnen, ontbijten, tandenpoetsen, fruit en koekje in hun bakje, bakje en drinken in de schooltas, schoenen aan, allemaal de auto in, op tijd op school komen…  En dat allemaal in veel te weinig tijd!

Om maar niet te spreken over de tussentijdse tegenvallers die op kunnen treden: elektrische tandenborstel leeg, de kinderen die het niet eens zijn met mama’s kledingkeuze voor vandaag, geen trek hebben, of juist geen dorst, schoenen kwijt en nergens kunnen vinden, de baby die net gepoept heeft op het moment dat je weg wilt enzovoort….

 

Aankleden

Voor m’n zoon van 4 leg ik de kleding meestal gewoon klaar en dat trekt hij zonder morren aan. Of het komt omdat hij er als jongen niet zo om geeft of omdat hij nog jong is weet ik niet. Maar makkelijk is het wel.

Dochterlief is een heel ander verhaal, ze is al 6, en vind dat ze daarmee ook inspraak heeft in haar kledingkeuze. Kleding aanschaffen doen we meestal samen, dus gelukkig trekt ze bijna alles in haar kledingkast graag aan. Meestal kies ik 2 setjes en mag ze daar uit kiezen. Dat is een ideale oplossing, zo loopt ze er netjes bij en heeft ze toch inspraak. Vervolgens gaat ze voor de spiegel staan om uitgebreid haar haar te kammen een ketting en armband uit te zoeken. Zo schattig!

Op tijd op school

Om half 9 begint de school. De eerste dag ging het heel goed, daarna werd het alweer moeilijker…

Meestal gaan we met de auto naar school. Het is 5 minuutjes rijden. Op de fiets 10 minuutjes, en lopend dus te ver. Fietsen zou op zich ook kunnen maar met drie kleine kinderen en langs drukke wegen vind ik de auto iets veiliger en gewoon ook makkelijker.

Het voordeel van ruim op tijd op school komen is dat er dan nog genoeg parkeerplek is. Dus als je dan al laat aankomt, wat ook geregeld gebeurt, is het ook nog een hele uitdaging om een parkeerplek te vinden.

 

Op het schoolplein en in de klas

Dochterlief zit nu in groep 3 en mag dus niet meer de klas in gebracht worden. De bedoeling is: een kus en lekker spelen op het schoolplein. Totdat de juf de kinderen bij elkaar roept en ze netjes twee aan twee de school en de klas in lopen.
Natuurlijk heb ik haar op de eerste schooldag de klas in gebracht, dat mag alleen op de eerste schooldag en iedere maandagochtend. De kleuterperiode is voorbij er ze heeft nu een eigen tafel en stoel gekregen, een vaste plek. Reuze spannend vond ze het, maar ze zat er ook heel trots bij!
En toen de dagen erna. Een kus en lekker op het schoolplein spelen. De kus ging nog wel, om vervolgens onzeker dat schoolplein, het grote plein!, op te lopen tussen alle grote kinderen. Een hele stap, vast moeilijk voor haar. Of verbeeld ik het me en is het vooral moeilijk voor mama? Kleine meisjes worden groot… Met een zucht loop ik verder, maar als ik me dan omdraai staat ze weer achter me voor een extra kroel. Jippie ik ben nog nodig! 🙂

Zoonlief zit nu in groep 1, zo verlegen als dochterlief is, zo sociaal is hij. Juf krijgt keurig een hand en goedemorgenwens om vervolgens alle vriendjes met ouders gedag te gaan zeggen. En zo ging dat iedere dag. Hij geniet zichtbaar! Maar toch, mama moet blijven, boekje na boekje voorlezen, en vooral niet weggaan tot de bel gaat en het echt moet. Bij het zwaaien zie ik een pruillipje. Ach, grote stoere jongen!

 

Het rijk alleen

Onze jongste zoon is heel erg dol op zijn grote broer en zus. In de vakantie hebben ze dan ook erg veel met elkaar gespeeld. Met de duplo blokken of de duplo trein spelen. Met de toet toet baan spelen. Of gewoon achter elkaar aan kruipen. Erg leuk.

Maar dan ineens zit hij alleen op de grond. Zoekend kruipt hij rond, nee achter de bank zitten ze niet. Nee, in de gang ook niet. Nee, in de tuin ook niet. Hij snapt er niks van. Dan maar met mama spelen, ook leuk, maar toch mistte hij duidelijk wat!

 

Lunch

Een continurooster lijkt me ideaal. Maar bij ons op school doen ze er helaas (nog) niet aan. Dus aangezien ik momenteel thuisblijfmama ben, komen de kinderen ook gezellig thuis eten tussen de middag.

Om 12 uur is de school uit en om kwart over 1 begint de les weer.

Heerlijk, daar zijn ze weer! Onze jongste zoon heeft zijn broer en zus erg gemist, maar ik misschien nog meer!

Tijdens de lunch praten we altijd over wat ze de ochtend gedaan hebben. Gelukkig vertellen ze er altijd goed over. Ze hebben allebei veel plezier in school en dat is erg fijn. Het eten zelf gaat niet altijd even soepel. Ik hoor mezelf zeggen “Je moet nu snel je boterham opeten en je melk opdrinken want we moeten al bijna weer naar school”
Kinderen en moeten zijn gewoon geen goede combi! Zeker als ze al wat moe zijn van de ochtend.
Maar hup naar school, zelfde ritueel als de ochtend :-), en dan snel weer naar huis want de jongste zoon (14 maanden) is toe aan zijn middagdutje.

 

Einde van de schooldag

Om half 4 staan we natuurlijk weer keurig op het schoolplein te wachten.
Even later komen er twee blijde kinderen op me afgerend! Met z’n allen gaan we weer blij naar huis!

Het gaat niet altijd even soepel hoor, zo wilde dochterlief de eerste schooldag gelijk gaan spelen bij een vriendinnetje, en was ze boos omdat mama het verstandiger vond om even rustig bij te komen. En eerlijk is eerlijk. De eerste schooldagen zijn gewoon uitputtend voor de kinderen. Weer moeten wennen aan een strak ritme, alle nieuwe indrukken, en dan ook nog sociaal en gezellig zijn met vriendjes en vriendinnetjes. Eind van de middag zijn ze niet meer op hun gezelligst. Daarom is het fijn om weer thuis te komen. Uit te rusten, te ontspannen, je verhaal kwijt te kunnen en even niks te moeten.

 

Vrijdagmiddag

zwembadVrijdagmiddag zijn ze allebei vrij. En ze hebben allebei een vriendje te spelen uitgenodigd. Het was prachtig weer! Ze hebben een tijd in het zwembad in de tuin gespeeld. En elkaar met de waterballonnen bekogeld die ik al klaargelegd had voor ze. Lees ook de blogreview: Bunch-O-Balloons.
Voor de kinderen was het een heerlijke ontspannen middag! Fijn want dat konden ze wel gebruiken na een drukke week.

Voor mama, wat het ietsjes minder ontspannen, want 4 kinderen in 1 zwembadje en het dan gezellig houden is een hele uitdaging. De jongens willen stoeien en spetteren, en de grotere meisjes willen lekker drijven in de zwemband. Maar met een beetje creativiteit kom je een heel eind. Of was het de voornamelijk de glijbaan die ze zo goed bezig hield in het zwembad :-).

Tevreden genietend kijk ik hoe de middag eindigd.  2 Grote meiden die lief met de barbies en het poppenhuis aan het spelen zijn. 2 Grote jongens die samen met auto’s aan het racen zijn op het autokleed. En de jongste die tevreden in de box rozijntjes zit te eten en het allemaal observeert. Genieten!
Eigenlijk is dit was ze in de zomervakantie het meest gemist hebben, hun vriendjes en vriendinnetjes.

 

Amerikaanse maaltijd op school

pastasalade-resultaat 1

Vraag niet hoe, maar op dezelfde vrijdagmiddag is het me ook nog gelukt om tussendoor een heerlijke pastasalade te maken.
Hoe bedoel je multitasken!

Vrijdagavond hadden we een Amerikaanse maaltijd op school. Om het nieuwe schoolseizoen in te luiden.

De pastasalade van vorige week was zo geslaagd dat we hem nog eens herhaald hebben. En lekker dat het weer was! Echt een aanrader!

Dolle pret natuurlijk op school eten!

 

 

 

Weekend

En dan: de eerste schoolweek zit erop. Weekend!
Je merkt aan de kinderen wel dat ze moe zijn, dus vandaag doen we lekker rustig aan!

2 reacties

  1. Leuk omschreven! Mooie blog heb je verder ook! Komt er nog een ‘about me’ page? Ik ben nu eigenlijk wel benieuwd geworden 🙂

    1. Hallo Heleen,
      Bedankt voor je leuke reactie! Ik ben inderdaad bezig met de ‘about me’ page! Hou de website in de gaten, hij verschijnt er deze week nog op! 🙂
      Groetjes, Vivianne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *