Waar liefde woont

zakgeld-geldEen half jaartje geleden zijn we begonnen met onze oudste 2 kinderen van 6 jaar en 4 jaar zakgeld te geven. Iedere zaterdag krijgen ze 1 euro.

Dochterlief was op school begonnen met leren rekenen en moest ook opdrachten doen met geld.

We zijn samen gaan zitten met een stapeltje muntjes en briefjes.

Bestuderen van het materiaal, de vorm, wat er op staat en uiteindelijk de waarde bepalen.  En daar me gaan rekenen….
Leuk om samen te doen en heel leerzaam!

Wat is geld

Wat is geld eigenlijk?

Een simpele vraag toch? Maar toch, als je langer nadenkt is het zo simpel niet…

Is het niet vreemd dat je spullen kunt kopen in ruil voor een simpel stukje papier. Of nog gekker, door het verschuiven voor getalletjes van de ene naar de andere bankrekening. Dat papiertje is op zich niet veel waard.
Eigenlijk zou je wel gek zijn als je spullen die echt iets waard zijn, een pak melk, een boek, een laptop of wat dan ook, zou ruilen voor zo’n waardeloos papiertje!
En toch gebeurt het iedere dag weer, en iedereen doet er aan mee. Blijkbaar heeft niemand er problemen mee.

Wat hier bijzonder in is, is dat de waarde van geld in de loop van de tijd veranderd is van ‘echte’ waarde (grondstoffen, goud bijvoorbeeld) naar een afgesproken waarde (getallen op een briefje of op je bankrekening). Dit laatste is natuurlijk alleen maar mogelijk als er voldoende vertrouwen is in degene met wie de afspraken gemaakt zijn (de bank). Zolang iedereen er maar van overtuigd is dat geld waarde heeft en blijft houden, is dat ook zo.

We leren onze kinderen van kleins af aan wat geld is en wat ze er mee kunnen. En onze kinderen nemen dat als waarheid aan.
Zo blijft het systeem in stand.

Wat is zakgeld

Zakgeld is een vast bedrag dat je je kind iedere week geeft.
Een vast bedrag op een vaste dag.

zakgeld-spaarpotZakgeld is geld wat je kind zelf mag uitgeven.
Dat is niet alleen fijn, maar je kind leert ook met geld om te gaan.

Het is verstandig om van tevoren afspraken te maken met je kinderen wat ze van hun zakgeld mogen kopen.
Zo mogen onze kinderen tijdschriften, boeken en speelgoed kopen, maar geen snoep, ijs en dergelijke.

Jonge kinderen denken ook nog niet na over de waarde van het materiaal, maar kijken naar het doel. Voor 6 muntjes kan ik een  barbie kopen en dat sparen ze dan bij elkaar.

Zakgeld is ook leergeld.
Ze kunnen zo op een veilige manier spelenderwijs leren wat geld is, en wat je er mee kan.
Ze leren  sparen en geduld hebben.
Maar ze leren ook fouten maken, als ze iets gekocht hebben waar ze spijt van hebben, of iets nu niet meer kunnen kopen wat ze eigenlijk liever gewild hadden. Dan maken ze een volgende keer waarschijnlijk een meer doordachte keuze!

Wanneer beginnen met zakgeld

Volgens het Nibud is 6 jaar de meest geschikte leeftijd om met zakgeld te beginnen. Dan kunnen kinderen de waarde van het geld al een beetje begrijpen.

Ze leren begrijpen dat de grootte van de munt niet persé iets zegt over de waarde.
Muntherkenning is belangrijk om de waarde ervan te begrijpen en ermee te kunnen rekenen.

Het leren sparen is belangrijk voor de toekomst, je kunt pas iets kopen als je ervoor gespaard hebt!

Je kunt je kind dus ook met zakgeld leren om geld opzij te zetten voor onverwachte uitgaven. Voor de jonge kinderen is sparen in een spaarpot heel leuk, ze zien het aantal munten en briefjes groeien.

Vanaf een jaar of 7, 8 begrijpen de meeste kinderen het spaarprincipe: als ik nu geld opspaar, kan ik straks iets kopen wat ik echt graag wil hebben.
Natuurlijk hebben onze kinderen hier voorlopig nog begeleiding in nodig.

Voor oudere kinderen kun je samen een kinderspaarrekening openen, hier kan je kind zijn zakgeld, en eventueel kleedgeld op storten, en zelf opsparen of uitgeven.

Hoeveel zakgeld 

zakgeld-portemonneeHoeveel zakgeld je je kind wilt geven bepaal je natuurlijk helemaal zelf!

De hoogte van het bedrag hangt waarschijnlijk af van de leeftijd van je kind, hoeveel je te besteden hebt, wat je kind er zelf van moet betalen en dergelijke.
Het is een persoonlijke keus.

Om een richtlijn aan te geven heeft het nibud een tabel op hun website staan met bedragen per leeftijd. Dit kun je natuurlijk doorlezen als hulpmiddel om te bepalen hoeveel zakgeld je je kind(eren) gaat geven.

Wat doen onze kinderen met hun zakgeld

Onze kinderen vinden het geweldig om zakgeld te krijgen. Vol trots stoppen ze het in hun spaarpot.
Soms wisselen we de muntjes ook om voor grotere muntjes of briefjes. Zo leren ze spelenderwijs de verschillen kennen.

Geregeld worden de spaarpotten leeggegooid en tellen we samen hoeveel er al in zit.

zakgeld-speelgoedfolder-meisjezakgeld-speelgoedfolder-jongenDe kinderen hebben ook een portemonnee. Soms hebben ze zin om naar de speelgoedwinkel te gaan en dan gaat het geld in de portemonnee mee.
Soms kopen ze wat. En het is een feest om dat zelf uit eigen portemonnee te kunnen betalen.
Maar, geregeld gaat de volle portemonnee ook weer mee naar huis. Dan hebben ze iets leuks gezien, wat nu nog te duur is, en gaan ze vol goede moed nog even doorsparen.

Heel leuk om ook de verschillende karakters hierin terug te zien. Zoonlief neemt snikkend afscheid van zn geld. En dochterlief vind het zo zielig dat zij het wel voor hem wilt betalen 🙂

Wat ook erg grappig is zijn de speelgoedfolders van de speelgoedwinkels. En nu we weer richting sinterklaas liggen ze weer geregeld in de brievenbus!
De kinderen zetten kruisjes bij het speelgoed wat ze graag zouden willen hebben. Zoeken op hoe duur het is. En rekenen uit hoeveel geld ze daar nog voor nodig hebben. Natuurlijk moeten we ze er wel eens bij helpen. Maar toch verrassend hoeveel ze al weten!



2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *