2 jaar terug …. Onze dochter zat net op de basisschool en kwam iedere dag vol enthousiasme thuis om te vertellen wat ze vandaag allemaal weer geleerd had.
Onze zoon (1,5 jaar jonger) was daar erg jaloers op. Hij wilde ook wel graag naar school, spelen en leren…
Na een tijdje kwam onze dochter met een folder van Squla thuis. Dit bleek een uitkomst! Welkom in het digitale tijdperk 🙂 .
Wat is Squla
Squla is een leuk, compleet en leerzaam online oefenprogramma voor kinderen in groep 1 t/m 8 en de brugklas!
Ontwikkeld door leerkrachten en game-ontwikkelaars
De oefenstof van groep 1 t/m 3 is speciaal ingericht voor jonge kinderen. Zo leren kinderen al spelend op hun eigen niveau voor drie onderdelen: rekenen, taal en wereldoriëntatie. Er wordt nog weinig met geschreven taal gewerkt omdat kinderen op deze leeftijd in principe nog niet kunnen lezen. Het meeste is hier ingesproken en met plaatjes en/of verschijnen er symbolen van luidsprekers zodat je kind de opdracht kan horen en naluisteren.
Speciaal voor de groepen 3 t/m 8 zijn er naast de gewone missies, Cito-opgaven om spelenderwijs kennis te maken met de vraagstelling van Cito.
Zo biedt Squla een waardevolle aanvulling op school, voor álle kinderen.
Beginnen met Squla
Aanmelden gaat heel eenvoudig. Je kiest voor een abonnement van een maand, een half jaar of een heel jaar, waarbij je per maand een bedrag betaalt. Een langer abonnement is per maand goedkoper. Bij meerdere kinderen kun je meerdere accounts aanmaken, zo kan ieder kind op zijn eigen niveau gaan oefenen.
Na aanmelding en betaling krijg je automatisch een mailtje met een inlogcode. Hiermee kun je een ouderaccount en de kinderaccount(s) aanmaken
Het Ouderaccount
Vanuit het ouderaccount kun je ontwikkeling van je kind(eren) volgen. Je kunt zien welke onderdelen er geoefend zijn. Hoelang je kind(eren) gespeeld / geoefend heeft. Hoeveel procent ze per onderdeel goed hebben beantwoord. En dus ook precies met welke onderdelen ze nog moeite hebben. Heel handig want zo kun je gericht bijsturen.
Daarnaast kun je vanaf het ouderaccount ook berichtjes sturen, zowel aanmoedingsmailtjes als complimenten.
Ook ontvang je wekelijks een mailtje met de vooruitgang van je kind(eren).
Het kinderaccount
Voor ieder kind kun je een eigen account aanmaken. zo kan ieder kind op zijn eigen niveau gaan oefenen. Binnen het account kun je aangeven in welke groep het kind zit. Maar je kunt op ieder gewenst moment ook gewoon schakelen van klas; dus in groep 1 kan je ook de oefeningen van groep 2 en 3 maken. En vanaf vier tot en met acht. Als je kind dus iets voor ligt kan het op zijn eigen niveau opdrachten maken. Ligt het daarentegen iets achter, van een lagere groep om zo meer zelfvertrouwen te kweken.
Categorieën
Squla is (vooral in de lagere groepen) speels opgezet. Leuke melodietjes, vrolijke kleuren, spelletjes en filmpjes tussendoor. Hierdoor spelen de meeste kinderen graag en uit eigen wil! Echt spelenderwijs leren.
Binnen Squla kan het kind kiezen uit 3 categorieën:
– missies
– spelletjes
– filmpjes.
Vanaf groep 4 komt hier nog , samen spelen bij,
Missies
Binnen de categorie missies kun je kiezen uit 3 onderdelen:
– taal
– rekenen
– de wereld
Binnen deze 3 categorieën zitten weer verschillende deelcategorieën van verschillende levels.
Voor oudere kinderen kan er een keuze gemaakt worden voor schoolvakken, zelfs sociale vaardigheden! Er zijn ook speciale modules die zijn opgesteld in samenwerking met Cito zodat daar ook voor geoefend kan worden.
Voor iedere goed beantwoordde vraag ontvangt je kind muntjes, en voor ieder behaald level ook. Het aantal muntjes en de behaalde levels worden bovenin vermeld. Van de muntjes kunnen beloningen gekocht worden. Denk aan bijvoorbeeld een kleurplaat in de categorie spelletjes, maar er kan ook doorgespaard worden voor bijvoorbeeld een cadeaubon van de speelgoedwinkel.
Spelletjes
Met de muntjes die je kind verdient kan het kiezen voor een spelletje om te spelen. Bijvoorbeeld een puzzel of een kleurplaat. Als deze eenmaal is gekocht blijft hij ook beschikbaar. Leuk is dat je bij een puzzel ook kan kiezen hoeveel stukjes. Zo blijft je kind uitgedaagd worden.
Filmpjes
Ook bij filmpjes kan je kiezen uit drie categorieën: taal, rekenen en de wereld.
Hierin zijn filmpjes opgenomen van bijvoorbeeld de NTR-beeldbank. Hele leuke kindvriendelijke en leerzame filmpjes. Als je kind dus even behoefte heeft aan passief vermaak is dit een prima alternatief. Filmpjes kijken, maar toch (onbewust) iets leren.
Gebruikerservaring
Ik geloof niet dat het goed is om je kinderen te pushen, ze moeten al zo veel tegenwoordig. Maar aan de andere kant wil je als ouder je kind ook zo goed mogelijk voorbereiden op de toekomst en het beste eruit halen. Daarnaast vind ik het in dit digitale tijdperk belangrijk dat ze leren omgaan met de computer, tablet en smartphone.
Toen we onze 2 oudste kinderen aanmeldden voor Squla was onze dochter 4,5 jaar en onze zoon 3 jaar oud. Ze begonnen allebei met groep 1.
Onze dochter ging het heel goed af ze speelde met heel veel plezier. Eigenlijk voornamelijk op dagen dat ze ’s middags geen school had of op vrije dagen.
Onze zoon ging nog niet naar school, maar was wel heel leergierig! Hij speelde bijna iedere dag met heel veel plezier bij elkaar een klein uurtje. Sommige opdrachten waren nog wel wat moeilijk, maar er waren al heel veel opdrachten die hij al prima kon maken. Hel belangrijkste was dat hij er zoveel plezier in had en zich heel belangrijk voelde om ook alvast wat voor school te mogen doen.
In het begin moest ik me wel vaak inhouden om ze niet teveel te willen helpen. Maar als je geen fouten maakt, leer je het tenslotte ook niet. Fout beantwoorde vragen komen later vaak nog terug. En van die herhalingen leren ze vaak juist heel veel.
Na 2 jaar…
Nu na bijna 2 jaar oefenen ze nog steeds geregeld op Squla. Zoonlief met groep 1 en 2 en onze dochterlief nu met groep 3.
Het behalen van muntjes moedigt ze wel aan. Ze zijn beide aan het sparen voor een cadeaubon van de speelgoedwinkel. Daar moeten ze heeeeeel veel voor spelen. En het leuke is dat ze er onderling een wedstrijd van gemaakt hebben wie het eerst de benodigde muntjes binnen heeft.
Doordat je als ouder precies kunt zien welke opdrachten heel goed gaan en welke minder kun je ze heel gericht sturen of bepaalde opdrachten extra laten oefenen.
En hoe leuk is het om een berichtje te ontvangen van je ouders met complimenten, ze glunderen van oor tot oor! Leerzaam en heel goed voor het zelfvertrouwen!