Waar liefde woont

Boodschappen doen heb ik altijd erg leuk gevonden.

Ik ben dol op koken en bakken en laat dan ook laat het liefst alle producten door m’n handen gaan voor ze in het winkelwagentje belanden. Al winkelend ontstaan vaak hele leuke recepten en ideeën in m’n hoofd. Ook vind ik het altijd erg leuk om nieuwe producten te bekijken.

Toen we net getrouwd waren deden we de grote boodschappen altijd samen op zaterdag. Heel gezellig!

Toen werd onze dochter geboren en ging ze ook automatisch mee! En toen kwamen onze tweede en de derde…

 

Hoe doen we de boodschappen nu

boodschappen-groenteTot voor kort deden we de boodschappen altijd op zaterdag, met het hele gezin!
Met drie kinderen die steeds groter worden is dit soms best een uitdaging te noemen…

Echte drama’s van op de grond liggende krijsende kinderen heb ik gelukkig nooit mee hoeven maken!
Maar kinderen die geen zin hebben, ineens te moe zijn om te lopen, zeuren om snoep, overal aanzitten, ruzie maken onderling, gillend door de winkel heel rennen? Ja, dat helaas wel soms….

De oudste 2 kinderen (6 jaar en 4 jaar) vonden boodschappen doen ineens saai en véél te lang duren. En hoewel het boodschappen doen met z’n  allen erg gezellig was, bleek het ook een hele organisatie. Van te voren afspraken maken en hopen dat we na een uur ook nog met de juiste boodschappen en blij de winkel uitkwamen… Dat ging ik toch maar anders doen.

Nu de oudste 2 op school zitten, ben ik na de zomervakantie de boodschappen op vrijdagmorgen gaan doen. Dan besef je pas: Wat een rust!!!  Haha

Maar ok, met z’n allen was ook gezellig. Dus geregeld ben ik wat vergeten en gaan we toch nog even snel met het hele gezin op zaterdag. 🙂

 

20 Tips om boodschappen te doen met kinderen

Je hebt vast wel eens een situatie gezien in een winkel van een krijsend kind met een wanhopige ouder ernaast. Kinderen blijven kinderen, meestal zijn ze geweldig en soms werken ze totaal niet mee.  Zeker in de supermarkt wil je geen trammelant!

Met de volgende tips & tricks wordt boodschappen doen met je kinderen een geslaagd uitje:

boodschappen-vleeswaren1- Maak een boodschappenlijstje!
Je kent dat wel, je staat in de winkel en denkt: Wat had ik ook alweer nodig? Was de kaas nou wel of niet bijna op? Daarom is het belangrijk dat je altijd voor het boodschappen doen je voorraad checkt: controleer de koelkast de vriezer en de voorraadkast. Schrijf op je boodschappenlijstje wat je nodig hebt. Een lijstje helpt ook voorkomen dat je uit de winkel dingen meeneemt die je niet nodig hebt of je juist laat liggen wat je niet nodig hebt. Zet de producten op je boodschappenlijstje volgens de looproute van de winkel.
Georganiseerd boodschappen doen zorgt dat je toch met de juiste boodschappen thuis komt als je kinderen je tussendoor een aantal keer afleiden!

2- Zorg dat je kind gegeten heeft.
Niemand word vrolijker van honger. Als je zelf met honger naar de winkel gaat stop je ook van alles in je karretje wat je eigenlijk niet nodig had.
Dus zorg dat je kind vlak van tevoren gegeten heeft, dit voorkomt het gezeur om een eierkoek of wat lekkers midden in de winkel.

3- Kies het juiste tijdstip
Het juiste tijdstip is in dit geval heel belangrijk. Jonge kinderen zijn op bepaalde momenten van de dag, zeker aan het eind van de dag,  chagrijniger en zeurderiger dan anders. Zorg dus dat je je kind niet vermoeid mee neemt. Dat voorkomt een hoop gejammer en gedrein.

4- Geef je kind een boodschappenlijstje.
Je gaat boodschappen, maak er dan ook een uitje van. Betrek je kind erbij, overleg over wat jullie willen eten de komende week, wat ze lekker vinden, wat ze mee willen naar school, en laat ze ook nadenken over gezondere alternatieven. Heel goed voor de ontwikkeling ook!
Maak samen een boodschappenlijstje voor je kind. Kan hij nog niet lezen? Geen probleem. Print een afbeelding uit van bijvoorbeeld een krop sla, appels, bananen, melk, vla, wortels en een pak koek, en geef die aan je kind. Laat je kind deze spullen bij elkaar zoeken. Zo hou je iedereen bezig én heb je tegelijk nog een kleine helpende hand ook!
Win-win situatie hier!

boodschappen-kaas5. Maak de regels vooraf duidelijk.
Maak met de kinderen duidelijke afspraken over waar jullie naartoe gaan en wat je van ze verwacht… Niet rennen, niet botsen tegen andere mensen, niet gillen, niet zeuren, niet zomaar spullen uit de schappen trekken… Veel kinderen vinden het prettig om te weten wat ze gaan doen en wat er van ze verwacht wordt. Soms vergeten je kind sommige afspraken en moet je hem er misschien aan helpen herinneren, maar het helpt zeker.

6. Stel iets leuks in het vooruitzicht.
Een ritje in de speelautomaat bij de uitgang, even spelen bij de favoriete speeltuin, of een lekker ijsje. Geef je kind(eren) iets om naar uit te kijken!  Dit zorgt voor een extra motivatie tijdens het boodschappen doen.
Als je kind al zakgeld krijgt kun je hem de mogelijkheid geven om dat ook eens mee te nemen naar de winkel. Zo bouw je niet alleen een positieve associatie op met winkelen, maar je leert ze ook dat geld een bepaalde waarde vertegenwoordigd.

7- Vermijd spitstijden
Lange wachtrijen en drukte in de gangpaden maakt het boodschappen doen nou niet bepaald leuker. Ga op een rustig tijdstip naar de winkel, zodat je niet met je kind lang in een hele lange rij hoeft te staan.

8- Neem de tijd.
Jonge kinderen hebben nog weinig tijdsbesef en kennen ook geen haast. Heb je heel weinig tijd, wat meestal samengaat met weinig geduld, overweeg dan of je de boodschappen op een ander moment kunt gaan doen.

9- Niet te lang
Omdat de meeste kinderen boodschappen doen veel minder leuk vinden dan vrij spelen, kan winkelen al snel te lang duren. Probeer hele grote boodschappen een keer alleen te doen of in stukken op te knippen.

10- Laat het los
Laat je ideaalplaatje van boodschappen doen los. Hoe minder verwachtingen je hebt hoe minder het tegen kan vallen.

11- Probeer je te verplaatsen in je kind
Bedenk eens hoe je zelf was als kind. Wat vond je vroeger zelf van supermarkten. Had je niet graag alles willen kopen wat je lekker leek? Al die verleidingen.
Toon begrip, het is logisch dat kinderen regelmatig komen vragen of ze iets mogen hebben. Toon begrip en geduld en praat er samen over.

12- Ga niet in discussie
Natuurlijk komt het voor dat je kind iets ziet wat hij of zij heel graag zou willen kopen.  Je kunt beter proberen om niet in discussie te gaan midden in de winkel. Zeg in plaats daarvan iets als: “Zet het maar op je verlanglijstje voor Sinterklaas of je verjaardag” of “Dat is interessant, we kunnen een keer bekijken of je genoeg geld in je spaarpot hebt”. 

boodschappen-spelletjes13- Leid af
Begint je kind na een tijdje toch te mopperen, probeer hem dan af te leiden! In de meeste supermarkten is wel een kinderhoek of spelcomputer! En probeer anders creatief te zijn en verzin zelf een leuk spelltje  “Ik zie ik zie wat jij niet ziet” is een leuke, of wat ook altijd goed werkt is “zoek iets wat begint met een S”…

14- Neem tussendoortjes mee
Het is verstandig om wat te eten (en eventueel te drinken) mee te nemen voor onderweg. Kinderen zien van alles wat ze lekker lijken, en een nee horen levert na een paar keer zeker een mopperend kind op. Met een tussendoortje als alternatief is je kind weer even zoet en tevreden!

15- Vertel wat je aan het doen bent
Door elke keer aan je kind te vertellen wat jullie gaan doen, houd je hem betrokken bij het boodschappen doen. “Nu gaan we groentes zoeken, help je mee” of “welke worst eet jij graag op je boterham” of  “zo nu gaan we naar de kassa om de boodschappen te betalen”.

16- Probeer je minder aan te trekken van anderen
We zijn allemaal kind geweest en we hebben allemaal moeten leren. Leren gaat met stapjes. Krijgt je kind het moeilijk in de supermarkt? Probeer te focussen op het leerproces. Als je geduldig, consequent en begripvol blijft, gaat het steeds beter.
En probeer je niks aan te trekken van andere mensen die misschien vast allemaal een mening hebben en vinden dat je ‘streng’ moet zijn of juist veel soepeler. Je leert je kind namelijk heel belangrijke lessen: die van empathie en geduld. Leven en laten leven. Richt je op je kind!

17- Bundel je krachten
Winkelen kan alleen, maar natuurlijk ook gezamenlijk. Neem lekker je man mee, je vriendin, of spreek samen met een andere ouder af dat de een boodschappen doet voor twee en de ander met de kinderen gaat spelen. Er zijn veel ouders die opzien tegen winkelen of boodschappen doen met de kinderen, dus vraag gerust eens rond in je omgeving.

boodschappen-ijs18- Bedanken
Ben je klaar met de boodschappen en heeft je kind zich goed gedragen, of in ieder geval al beter dan de keren ervoor, vergeet ze dan niet te bedanken. Kinderen zijn dol op complimentjes, en zo motiveer je ze om de volgende keer nog beter hun best te doen.

19- Alleen
Blijft boodschappen doen iedere keer een strijd en voel je je er niet prettig bij? Regel wat nodig is (papa blijft thuis met de kinderen of oppas) en ga alleen boodschappen doen.
Misschien kun je het over een tijdje nog eens proberen…

20- Bezorgen
Is Alleen boodschappen doen geen optie, kies dan voor online boodschappen bestellen! Geef je kind zijn favoriete speelgoed en bestel ondertussen zelf op je gemak alle boodschappen. Groot voordeel is natuurlijk dat je ook niet hoeft te sjouwen met alle spullen en de boodschappen netjes op het aanrecht gezet worden voor je.

 

Veel plezier met boodschappen doen!.



 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *