Matzes, wie kent ze niet.
Een lekkere luchtige wafel met roomboter en basterdsuiker… verrukkelijk!
Vroeger kregen we ze als traktatie op school, de donderdag voor goede vrijdag.
En thuis bij de paaslunch stond het bekende oranje doosje ook altijd op tafel.
Heerlijke herinneringen!
Pesach en Pasen
Het eten van Matses komt voort uit de joodse traditie.
Met Pesach vieren de Joden de bevrijding van het Joodse volk uit de slavernij in Egypte.
Volgens de Thora moesten de Joden vlak voor hun vertrek uit Egypte snel brood bakken zonder daar zuurdesem aan toe te voegen.
Deze ongezuurde broden, zijn een soort platte koeken, vergelijkbaar met onze Matzes.
Tijdens de Pesachweek eten religieuze en traditionele joden alleen maar Matzes en geen gewoon (gerezen) brood.
Ook in veel christelijke gezinnen is het een traditie om met Pasen Matzes te eten.
De viering van Pesach wordt hierbij vermengd met het christelijke Pasen, waarbij de wederopstanding van Jezus Christus wordt herdacht.
Maar ook in veel niet-christelijke gezinnen staat er met Pasen Matzes op tafel, uit een traditie, gezamenlijk met onder andere paaseieren en paasstol.
Hollandia Matzes
Hollandia Matzes is één van de weinige zelfstandige familiebakkerijen in Nederland. Misschien wel het kleinste A-merk van Nederland.
Al sinds 1933 bakt Hollandia in de binnenstad van Enschede diverse soorten Matzes volgens traditioneel recept.
Matzes bevatten géén zout, géén suiker, géén conserveermiddelen, géén kleurstoffen, géén smaakstoffen, géén etcetera.
Een heerlijke en gezonde lekkernij dus!
Matzes zijn verkrijgbaar in verschillende varianten:
– De grote Matzes zijn verkrijgbaar in een original en een volkoren variant
– De Matzes zijn ook verkrijgbaar in een kleinere maat in de varianten original, volkoren, biologisch naturel, biologisch volkoren of biologisch spelt.
– Er is ook Matzes toast verkrijgbaar, in een klein hapklaar formaat
Matzes op zijn Paasbest
Traditioneel wordt Matzes gegeten met roomboter en basterdsuiker.
Een heerlijke combinatie!
Matzes is een heerlijke knapperige gezonde cracker. En kan natuurlijk op ieder willekeurig moment van de dag gegeten worden met beleg naar keuze.
Passend bij Pasen, hierbij 3 verrukkelijke ideeen te inspiratie:
- Matzes met Aarbeienjam en verse aardbeien. Heerlijk op een beschuitje maar ook verrukkelijk op een Matzes!
- Matzes met Paturain, Kipfilet, Mango en Velddsla. Lekker en fris!
- Matzes met Paturain, Kipfilet, Bladsla, (gedroogde)tomaat en Kappertjes. Een smaakexplosie!
Staat er bij jou ook Matzes op tafel met Pasen?
Ik kreeg ze vroeger alleen op school met Pasen. Thuis hadden we ze nooit. Daardoor heb ik ze nu zelf juist wel altijd op tafel staan met Pasen. Mijn zoon is er gek op.