Waar liefde woont

Deze week stevenen we af op een hittegolf!

Heerlijk na al die regen de afgelopen week! Maar het vereist ook weer wat creativiteit en improvisatiecapaciteiten.

Hierbij een paar tips voor kinderen tijdens een hittegolf!

Verzet je niet tegen de hitte

In Nederland kunnen mensen zich behoorlijk opwinden over warm weer. ‘“Tsjonge wat is het warm, ik smelt weg!’” Als je wilt afkoelen, is het de truc om kalm te blijven en de hitte te accepteren. Door je erover op te winden verhoogt je hartslag. Je zet je lichaam dus onbewust meer aan het werk, met als gevolg dat je het nog warmer hebt. Blijf relaxed en geniet ervan, zo houd je lichaamstemperatuur stabiel.

 

Schaduw

De zonkracht is rond 12.00 en 15.00 uur altijd het sterkst. Probeer daarom op die momenten de zon te mijden. In (sub-)tropische gebieden is deze periode vaak aanmerkelijk langer. Bedenk dat door weerkaatsing van de (onzichtbare) UV-straling door bijvoorbeeld zand of water ook UV kan doordringen in de schaduw onder parasols etc.

Met dit weer is het (nog meer dan normaal) verstandig om je kind goed in te smeren met zonnebrandcreme en in de schaduw te laten spelen.
Ze verkopen op het moment overal grote picknickkleden (Kruidvat, Xenos, Lidl) waar je kind fijn op kan spelen

 

Kleding

Bij een hittegolf zal je automatisch luchtige kleding gaan dragen. Maar kijk ook even naar de kleur: Donkergekleurde kleding zal de warmte opnemen, terwijl lichtgekleurde kleding de warmte juist zal afstoten. Een veel gemaakte fout is een zwart petje. Erg cool, maar het helpt niet echt. Kies een wit petje om je hoofdte beschermen tegen oververhitting.

Bij baby’s voldoet een romper al snel en de oudere kindjes kun je een playsuit, jurkje of alleen een broekje aantrekken. Er is nu nog heel veel zomerkleding te koop uitverkoop dus je kunt altijd snel en heel voordelig nog wat aanschaffen

 

Veel drinken

Er wordt al ontzettend veel op gehamerd maar het is dan ook heel belangrijk: zorg dat je kind voldoende drinkt! Zeker tijdens een hittegolf!

Bij het huidige zeer warm weer (meer dan 30 graden) moet je meer drinken dan je dorst hebt.

Doordat je kind zweet verliest hij veel vocht wat aangevuld moet worden.

Water hydrateert natuurlijk het beste maar anders volstaat limonade of wat (dik)sap ook.

Geef een jonger kind regelmatig halfvolle gevulde glazen of bekers.
Zo moedig je ze meer aan tot drinken.

Leestip: Fruitwater, heerlijk en gezond!

 

IJsjes

Dit weer vraagt natuurlijk om ijsjes.  Bovendien zorgen ijsjes ervoor dat je kind meer vocht binnenkrijgt.

Wil je niet dat je kind suikers binnenkrijgt? Maak dan de ijsjes zelf van bijvoorbeeld gepureerd fruit. Als je kind ouder is kun je er een leuke activiteit van maken door ze samen te maken. Erg leuk om te doen er er zijn op internet tegenwoordig heel veel recepten te vinden. Dan smaakt dat ijsje nóg lekkerder!

 

Binnen blijven

Hou je huis koel: Ook al is het minder gezellig, sluit toch je huis zoveel mogelijk af. Geef de warme lucht niet de kans om het huis binnen te komen, en weer de zon van de ramen. De beste manier is om de ramen van buitenaf te bedekken door bijvoorbeeld de luiken te sluiten. Ook kun je (witte!) lakens voor de ramen hangen. Als je dit aan de binnenkant doet, is de warmte in feite al binnen, en zal het minder effect hebben.

Ga zo min mogelijk op pad zodat je kind ook zo min mogelijk in de kinderwagen of buggy moet. Hierin krijgt je kind het toch snel warm en pakt hij toch snel zon. Binnen is het koeler dan buiten.

 

Op pad

Aan heel de week binnen blijven is ook niet zo veel dus het kan zijn dat je toch graag iets buiten de deur wilt doen. Wat dacht je van naar een buitenzwembad gaan? Dan pak je gelijk tip 1 mee!

Een ander idee is om je kind mee te nemen om boodschappen. De koelte van de supermarkt is lekker voor jou en je kind!

Of zoek bijvoorbeeld de bossen op, want door het bladerdek is het daar al snel 4 graden koeler.

 

Water

Water doet het meestal goed bij kinderen, helemaal als ze er mee kunnen spelen. Met deze hitte is het een top idee om een (baby) badje in de schaduw te zetten. Gegarandeerd plezier! Heb je geen opblaasbaar badje, dan heb je vast het babybadje nog wel ergens staan? Een ander idee is een watertafel aanschaffen. Hier kunnen de kinderen gerust een uur zoet mee spelen en dat spetterende water biedt gelijk wat verkoeling.

 

Heb je geen van bovenstaande middelen? Kinderen vinden vaak de simpelste dingen het leukste dus met een emmer, bekertjes en wat speeltjes heeft je kind ook ontzettend veel plezier!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *