Waar liefde woont

Het is weer herfst, buiten wordt het kouder, wind en regen komen steeds vaker langs. Afgewisseld met toch af en toe een zonnige dag. Deze weerswisselingen kunnen je weerstand op de proef stellen. Een verkoudheid, griepje, of keelontsteking kan zo maar aan komen waaien.

Hier in huis was het de afgelopen 2 weken ‘feest’.

Onze oudste 2 kinderen zitten op school en komen natuurlijk met allerlei virusjes in aanraking. En geregeld nemen ze er ook wat mee naar huis…
Goed voor de weerstand, jazeker! Maar soms worden we er ook ziek van…

En toen ineens was ik ziek

Ik heb weleens hoofdpijn en ben weleens een dagje niet lekker, maar echt ziek? Nee dat komt niet vaak voor gelukkig!

Vorige week dinsdag was het ineens zover. Ik voelde me de hele dag al niet helemaal lekker, maar met 3 jonge kinderen sta je daar niet lang bij stil.

Manlief komt half 6 thuis uit z’n werk, en ik breng bibberend uit dat ik verlang naar een warme douche en m’n bed.
Dat is meestal geen goed teken!

39.8 gaf de thermometer aan. Koorts, rilbibbers en hoesten, hoesten, hoesten… echt even ziek dus…

Vrouwen vs Mannen

Kun je je herinneren dat je eigen moeder ooit ziek was? Ik niet eigenlijk…
Nu pas snap je waarom je moeder nooit ziek was, of in ieder geval waarom je daar zo weinig van mee kreeg. 
Hoe kan een moeder ziek zijn? Moeder ben je tenslotte 24/7 van de dag; ziek, zwak, moe of wat dan ook.
Het moederschap gaat voor alles…

Voor mannen ligt dat iets anders. Als manlief ziek is meldt hij zich ziek en kruipt al stinnend in bed. Het is hem dan natuurlijk van harte gegund. Papa wordt natuurlijk extra vertroeteld en hoeft zich even niet druk te maken om het gezin.

Natuurlijk ligt het vaak wel iets genuanceerder. Natuurlijk probeert manlief me te ontlasten al ik ziek ben en krijg ik extra veel lekkere kopjes thee. En misschien vinden moeders ook vooral zelf dat ze niet gemist kunnen worden. Feit is dat het gezinsleven gewoon door gaat en een week in je bed kruipen er niet in zit…

Het gezinsleven gaat door

Manlief staat me natuurlijk zoveel mogelijk bij, maarja hij moet wel gewoon om half 8 op z’n werk zitten. Een keer thuiswerken om me te ontlasten was erg fijn, maar dat kan natuurlijk ook niet 2 weken lang…

Je kinderen zijn van je afhankelijk. En ziek of niet, ’s morgens moeten er nog drie kinderen verzorgd worden waarvan er ook 2 naar school moeten. De was wordt niet vanzelf weggewerkt en er moet ook eten op tafel komen.

Het feest is natuurlijk helemaal compleet als de kinderen ook 1 voor 1 ziek worden.

Ik ben het type van schouders eronder en we maken er wat van. Maar na een week koorts en ’s nachts vooral wakker liggen van het hoesten, wordt het een steeds grotere uitdaging…

Hoe zijn we de periode doorgekomen, 10 tips

Al met al zijn we de afgelopen 1,5 week uiteindelijk, los van het beroerd voelen, prima doorgekomen.

Hoe we dat gedaan hebben?
Met deze tips kom je een heel eind:

1) Hulplijnen.
Het is fijn om een netwerk te hebben om je heen. Ouders van vriendjes op school die je kinderen een keer mee kunnen nemen of weer thuis brengen.
Heel handig als je een keer klem komt te zitten.

2) Familie of goede vrienden
We hebben het getroffen met hele fijne (schoon)ouders die in de buurt wonen. Heel fijn als je ziek bent (of met een ziek kind thuis zit) dat ze kinderen naar school kunnen brengen of na school weer thuis. Een keer een lekkere maaltijd komen brengen of wat vers fruit. Of de kinderen een paar uurtjes opvangen, zodat je even in bed kunt kruipen.
Geen lieve familie in de buurt? Goede vrienden springen vast ook graag eens bij!

3) Huishouden
Ik hou ons huis graag goed schoon en opgeruimd. Voordeel is dat als je dan een keer ziek bent, het echt geen kwaad kan als er een keer een week niet gestoft wordt. Dus: Het huishouden op een heel laag pitje. Spaar je energie voor de dingen die echt nodig zijn, zoals de wasmachine een keer aanzetten en de kinderen aandacht geven.

4) Bankhangen
Ga lekker op de bank zitten onder een dekentje. De kinderen kunnen lekker spelen. Het enige wat je hoeft te doen is lekker een kopje thee te drinken en aanwezig te zijn. Mochten de kinderen ziek worden kruipen ze lekker bij je. En wordt het te druk om je heen,  Netflix biedt uitkomst 🙂 .
Eind van de dag lijkt het huis wel ontploft en ligt er overal speelgoed, maar verbazend hoe snel het dan toch weer opgeruimd is!

5) Aandacht
Neem alle tijd voor je zieke kinderen. En natuurlijk lekker veel knuffelen!

6) Voorlezen
Onze kinderen vinden het geweldig om voorgelezen te worden. Heb je nou een zere keel van het hoesten: een voorlees CD bied uitkomst!

7) IJsjes
Lekker waterijsjes eten, goed voor het humeur van de kinderen en goed voor zere keeltjes.

8) Zielig zijn
Liggen de kinderen op bed? Laat je lekker verwennen door manlief, je mag best even klagen en zielig zijn!

9) Droge of vastzittende hoest
Als je last hebt van een droge hoest, kun je het beste proberen rook, kou en tocht te vermijden. Een dropje, een snoepje of een lepel honing zijn dan vaak prettig. Je kunt ook een hoestdrank of hoesttablet bij de drogist of apotheek kopen.
Bij een vastzittende hoest zit er slijm in de luchtwegen en moet je hoesten om dit slijm los te maken. Vooral ‘s ochtends komt dit veel voor. Als het slijm weg is, gaat ook het hoesten weg.

10) Grootmoederstip
Een gesneden ui naast je bed leggen helpt echt wel, vooral als je neus erg verstopt zit gaat deze door de ui weer open.
Een ui zorgt voor prikkeling in je neus en laat je huilen… Omgekeerd dus… bij waterige ogen en verstopte neus bij verkoudheid bewerkstelligt de ui dus het tegenovergestelde. En die stank ruik je zelf al heel snel niet meer, en is zo weg als je een dagje je slaapkamer goed lucht.
Beetje ouderwetse Vicks onder je neus en op de borst smeren kan hetzelfde effect geven als de ui overigens.

En dan ineens..

De koorts zakt weg. en langzamerhand begin je je weer wat beter te voelen. De kinderen springen weer vrolijk rond…

Geef jezelf de tijd. Doe rustig aan!

We zitten pas aan het begin van de herfst, maar hopelijk zijn we er voorlopig weer vanaf!
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *