Waar liefde woont

Zelf zijn we dol op lezen. Zodra de kinderen op bed liggen kruipen we geregeld een mooi boek op de bank. Heerlijk even een momentje voor onszelf!

De kinderen zijn zelf ook dol op boeken. Goed voorbeeld doet goed volgen ūüėČ

Van kleins af aan hebben we de kinderen omringd met boeken. Kartonnen boekjes, flapjesboeken, eerste woordenboekjes, kleine verhaaltjes, en natuurlijke de prachtigste voorleesboeken.

Onze dochter is inmiddels 6 jaar. Sinds kort kan ze zelf lezen. Heerlijk vind ze het om zelf een mooi boek te kunnen lezen, of om haar  jongere broertjes voor te kunnen lezen. Echte boeken voor grote kindjes, zoals ze het zelf noemt.

Voor kinderen is het natuurlijk ideaal om boeken bij de bibliotheek te halen.
Maar, we kopen ook zeer geregeld boeken!

Wat doe je dan met het boek, van jezelf of van je kind, als het uit is?

Een paar opties:

 

1) BEWAREN

De eerste optie die ik overweeg is natuurlijk om het boek te bewaren.

Het belangrijkste criterium waar een boek dan aan moet voldoen is of het boek ooit nog herlezen gaat worden.
Hier ben ik vrij kritisch op, alles bewaren is namelijk geen optie.

Een andere reden is dat ik het boek bewaar omdat ik hoop dat een van mijn kinderen het later misschien nog wil lezen.
Een mooi boek van jezelf, of een boek van de oudere kinderen waar de jongere kinderen nog wat aan kunnen hebben.

Soms bewaar ik een boek omdat het gewoon een heel mooi boek is dat mooi in de kast staat.

De meeste boeken die ik bewaar staan in de kast omdat ze dat verdienen, omdat het zulke mooie bijzondere boeken zijn om te lezen!

2) VERKOPEN OP MARKTPLAATS

Aangezien nieuwe boeken meestal toch een aardige duit kosten is het een aantrekkelijke optie om het boek te verkopen op Marktplaats.

Het kost wel wat moeite om de foto te maken, de advertentie te schrijven, over de prijs te onderhandelen en zodra het geld binnen is het boek te versturen. Maar dan hou je er wel iets aan over.

Ik heb ook wel eens geprobeerd om ze te verkopen via Bol.com maar doordat je dan zelf voor de verzendkosten op draait en ook nog bemiddelingskosten betaalt vond ik dat niet echt interessant.
3) VERKOPEN OP EEN ROMMELMARKT

Het is voor kinderen bijvoorbeeld erg leuk om op Koningdag gezellig op een kleedje overbodige spulletjes en uitgelezen boeken te verkopen.

Van het verdiende geld kunnen ze zelf ook weer nieuwe boeken kopen!

Op school wordt er ook 1 keer per jaar een boekenmarkt georganiseerd waar de kinderen hun uitgelezen boeken kunnen verkopen en ook boeken van andere kinderen kunnen kopen voor een leuke prijs. Heel handig!

 

4) WEG GEVEN

Als ik een boek gelezen heb en het de moeite waard was dan is er vaak wel iemand te bedenken die dat boek ook wel zou willen lezen. Het komt dus regelmatig voor dat ik een boek weg geef.

De kinderen hebben ook altijd wel vriendjes en vriendinnetjes in de buurt die ze blij kunnen maken met een mooi boek.

Het voordeel van weg geven is wel dat je ook nog wel eens een terug krijgt.

 

5) ZWERFBOEKENKAST

Bij ons in het dorp schieten de zwerfboekenkasten als paddenstoelen uit de grond. Ik weet er in ieder geval zes te vinden.

Mijn ervaring is helaas dat er zelden iets in staat dat mijn interesse heeft. Of het zijn boeken uit genres waar ik niet zo van houdt of het zijn de boeken die ook op de rommelmarkt blijven liggen.

Toch kan ik het niet laten om af en toe even te gaan kijken.

Meestal is het idee van zo’n zwerfkast dat je een boek mee neemt en er een ander voor in de plaats zet. Als ik ga kijken neem ik voor de zekerheid een boek mee waarvan ik denk dat het wel de moeite waard is en dat ik anders weg gegooid zou hebben. Dat is dus ook een manier om van je boeken af te komen.

 

6) BOEKJAGEN

Boekjagen in nu helemaal hip!

Hoe werkt het? Je neemt een boek waar je vanaf wilt maar een tweede leven gunt. Je schrijft er een briefje bij en verpakt het in plastic. Vervolgens verstop je het ergens buiten en plaats je een bericht op Facebook.

Ook een leuke manier om van je boeken af te komen.

 

7) WEG GOOIEN

Als ik dit tegen mensen vertel dan schrikken ze soms.

Gooi jij boeken weg?! Ja als ik een boek zelf niet wil bewaren, ik niemand weet om het aan te geven en het niet lukt om het boek te verkopen, of als het boek en niet meer netjes uit ziet dan gooi ik het weg.

Verder redeneer ik zo dat wanneer er zich niemand meldt die het boek voor een klein bedrag wil kopen op Marktplaats dan heeft het blijkbaar geen waarde meer. Misschien liggen de rommelmarkten al vol met dit boek. Dus gaat het boek dan … hup, in de prullenbak.

 

Ik ben heel benieuwd wat jij doet met de boeken die je gelezen hebt!

Laat het me weten door hieronder even een berichtje achter te laten.
2 reacties

  1. Ik bewaar alle boeken. Resultaat is dat de kasten tot hun max vol zitten. Eens in de zoveel tijd kijk ik wel kritisch en dan gaan er weer boeken weg. Meestal breng ik ze naar de kringloopwinkel. Zit bij mij op het winkelcentrum en kom er dagelijks langs. Weggooien doe ik niet. Mits het kapot is.

  2. Een mooi gevulde boekenkast vind ik een eye catcher in de woonkamer! Maar daar moeten inderdaad alleen boeken in staan, die het echt waard zijn. Leuke tips! En ja, als een boek echt niets meer waard is gewoon lekker weggooien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *