Het is bijna sinterklaas weekend, met als topper pakjesavond op maandag!
We hebben er zin in! Jij ook?
De sinterklaascadeautjes zijn in huis. Het huis is versierd, de kinderen staan te popelen…

Bij Sinterklaas hoort natuurlijk ook heel veel lekkers!
Je kunt natuurlijk wat kopen bij de bakker of de supermarkt.
Maar zelf maken, samen met de kinderen is nog veel leuker en lekkerder!
Je proeft de liefde erin terug!

 

lees ook: 12 tips voor bakken met kinderen

 

 

5 DIY Sinterklaas lekkernijen:

 

DIY Pepernoten

Benodigdheden: 
150 gram boter
125 gram donkerbruine basterdsuiker
10 gram speculaaskruiden
250 gram zelfrijzend bakmeel
4 eetlepels melk
snufje zout
ovenschaal met bakpapier

Bereiden:
1) verwarm de oven voor op 160 graden.
2)Kneed het zelfrijzend bakmeel, de boter, de suiker, de speculaaskruiden, en zout goed door elkaar.
3) Voeg een lepel melk aan het beslag toe, zodat het een lekker soepel deeg wordt.
4) Bekleed de bakplaat met bakpapier.
5) Maak lange rollen van het deeg. Snijd de rollen in gelijke stukjes, vorm hier kleine balletjes van en leg ze op de bakplaat. Druk de balletjes een beetje plat.
6) bak ze ongeveer 15 minuten in de over tot ze gaar en lichtbruin zijn.
7) Haal de pepernoten van de bakplaat en leg ze o een schaal om goed af te koelen.

Tip:
je kunt de afgekoelde pepernoten aan een satéprikker dippen in gesmolten chocolade. En zo krijg je heerlijke chocoladepepernoten!

 

 

DIY Borstplaat

Benodigdheden:
500 gram suiker
80 gram vanillesuiker
10 gram roomboter
150 ml slagroom
20 borstplaatvormen
bakpapier

Bereiden:
1) Smelt de suiker met de vanillesuiker, de boter en de slagroom in een pan met een dikke bodem (Gebruik eventueel een warmhoudplaatje, zodat het niet te snel gaat)
2) Roer het geheel rustig door tot de suiker helemaal gesmolten is.
3) Neem de pan van het vuur en blijf roeren tot het geheel dikker wordt en je het langs de rand hard voelt worden.
4) Zet de vormpjes op bakpapier en giet de massa voorzichtig over in de vormpjes.
5) Laat het goed afkoelen voor je de borstplaat uit de vormen haalt.

 

 

DIY Gevulde speculaas

Benodigdheden:
300 gram zelfrijzend bakmeel
150 gram donkerbruine basterdsuiker
5 tl speculaaskruiden
snufje zout
125 gram koude harde boter
7-8 eetlepels melk
250 gram amandelspijs
20 gram water
ei + melk voor bestrijken
halve amandelen ter garnering
een ingevette bakvorm

Bereiden:
1) Warm de oven voor op 180 graden.
2) Meng zelfrijzend bakmeel, suiker, speculaaskruiden en zout door elkaar.
3) Voeg de boter en melk toe en kneed tot een stevige bal deeg. Begin met 7 eetlepels melk, mocht het deeg te stug blijken kun je een extra eetlepel melk toevoegen.
4) Laat het deeg in de koelkast rusten in de koelkast, minimaal een uur.
5) Verdeel het speculaas in twee delen, de een iets groter dan de ander. Het grootste deel rol je uit tot een lap om de ingevette vorm mee te bekleden.
6) Meng de amandelspijs met het water. Zo is het makkelijker te verwerken maar het blijft ook langer zacht.
7) Verdeel de amandelspijs gelijkmatig over de bodem.
8) Rol het overige deeg uit tot een lap om de bakvorm mee af te dekken.
9) Kluts een eitje en verslap dit met een beetje melk. Smeer de bovenkant van deeg in met dit mengsel. (dit geeft een mooie glans en voorkomt dat er vellen op het gevulde  speculaas komen).
10) Garneer je speculaas met de amandelen in een patroon naar wens en smeer dan nogmaals een laagje ei-mensel op het gevulde speculaas.
11) Bak het gevulde speculaas in 40 minuten op 180 graden gaar.

 

 

DIY Sinterklaas cupcakes

Benodigdheden voor 12 cupcakes:
180 gram boter
135 gram suiker
8 gram vanillesuiker
4 eieren
180 gram zelfrijzend bakmeel
snufje zout
2 cupcakevormpjes
eventueel een cupcakebakplaat
Fondant en/of marsepein om te versieren

Bereiden:
1) Warm de oven voor op 175 graden.
2) Mix in een kom de boter, suiker en vanillesuiker romig.
3) Voeg de eieren één voor één toe en blijf mixen tot deze goed zijn opgenomen.
4) Voeg het zout en zelfrijzend bakmeel beetje bij beetje toe, en mix het geheel tot een luchtig beslag.
5) Versier de cupcakes met fondant en/of marsepein. Je kunt zelf boetseren of bijvoorbeeld uitsteekvormpjes gebruiken.

 

DIY Banketstaaf

Benodigdheden:
400 gram amandelspijs, gekocht of zelfgemaakt

Bladerdeeg
½  ei, losgeklopt
ovenschaal met bakpapier

Bereiden:
1) Warm de oven voor op 220 graden.
2) Kneed het amandelspijs kort door en voeg vervolgens een half ei toe waardoor het amandelspijs iets soepeler te maken.
3) Maak twee rollen van het amandelspijs van zo’n 32-34 centimeter lang.
4) Rol het bladerdeeg uit en snijd het deeg in de lengte doormidden.
5) Leg op het midden van ieder stuk bladerdeeg een rol amandelspijs en vouw de twee korte uiteinden van het deeg over het amandelspijs.
6) Bestrijk deze twee uiteinden licht met water. Vouw één lange kant van het deeg over het amandelspijs en maak ook deze licht vochtig, waardoor deze plakt. Vouw tot slot de andere kant van het deeg over de rol amandelspijs en druk dit goed vast.

7) Leg de banketstaven met de deegnaad naar beneden op de bakplaat en laat ze 20 minuten rusten in de koelkast.
8) Bestrijk de banketstaven met het losgeklopte ei en bak ze in 25 tot 35 minuten goudbruin.
9) Laat de banketstaven afkoelen op een rooster.

Tip 1: Versgebakken zijn deze banketstaven het allerlekkerste, maar je kan ze ook prima een paar dagen eerder bakken en op de avond zelf nog kort opwarmen in de oven.
Variatietip 1: Meng wat sinaasappelrasp of gekonfijte sinaasappelschil door het amandelspijs. Je kan er ook nog een snuf kaneel bij doen.
Variatietip 2: Bestrooi de banketstaaf na het bestrijken met ei met wat amandelschaafsel en bestuif de banketstaaf na het bakken met wat poedersuiker.




2 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *