Waar liefde woont

Al 2 weken tellen we de nachtjes af tot de supermaan !
Waarschijnlijk is het in zijn verbeelding nog veel spectaculairder dan het daadwerkelijk is, maar goed…

Zoonlief van 4 heeft voor zijn vierde verjaardag een echte telescoop gekregen.
Sterren kijken samen met papa is dan ook helemaal leuk!

Vanmorgen stonden we om half 7 op en mocht hij met papa en zijn grote zus in het donker naar buiten om naar de supermaan te gaan kijken. Spannend!

Het was hier bewolkt. Helaas is het niet gelukt! Ze hebben hem niet kunnen vinden…

Maar, vanavond nog een kans!

 

Wat is een Supermaan

De baan die de maan om de aarde draait is ellipsvormig. Dit betekent dat de maan de ene keer dichterbij de aarde staat dan de andere keer. Wanneer het volle maan is en de maan de kortste afstand tot de aarde bereikt, wordt dit een perigeummaan (ofwel: supermaan) genoemd.

De supermaan van aankomende maandag is de tweede in een rij van drie die we in 2016 te zien krijgen

Volgens Weeronline lijkt een supermaan voor het oog 14 procent groter en 30 procent helderder dan een ‘gewone’ maan.

Hoewel de maan vandaag om 12.21 met ‘slechts’ 356.509 de kortste afstand tot de aarde heeft bereikt, is dat door het daglicht moeilijk te zien. Het beste moment om de maan te bewonderen is dan ook om 17.21, wanneer de maan opkomt. Omdat de maan dan dicht bij objecten staat, zoals een boom of een gebouw, lijkt die dan veel groter.

Dinsdagochtend rond 07.17 uur gaat de maan weer onder. Ook dan lijkt hij ineens een flink stuk groter.

 

Natuurrampen

Opmerkelijk genoeg worden er soms ook verbanden gelegd met natuurrampen zoals aardbevingen. Zo vielen de catastrofale aardbevingen in Azië (2004) en Japan (2011) min of meer samen met een supermaan. En notabene, gisteren kreeg Nieuw Zeeland een zware aardschok te verwerken. En werden ook elders op aarde de afgelopen dagen aardbevingen geregistreerd. Toch ontbreekt het in de wetenschap aan een sluitend bewijs dat een supermaan de kans op aardbevingen vergroot.

 

De volgende supermaan

Een supermaan komt in feite regelmatig voor. Toch was de supermaan van vandaag wel zo ongeveer het maximaal haalbare. Pas in het jaar 2034 (25 november) kunnen we weer een optimale supermaan zien.

Op 14 december is het trouwens weer supermaan. Iets minder dan die van deze maandag, maar ach, sowieso leuk om te kijken!

 

 

 

 

 

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *