Waar liefde woont

herfst-kastanjeHet herfstgevoel stroomt langzaam binnen als de kinderen thuiskomen met boomblaadjes in de mooiste kleuren en hun zakken vol met kastanjes en eikeltjes.

Van alle seizoenen vind ik de herfst het mooiste. Het wordt weer kouder, buiten zijn er prachtige herfstkleuren te bewonderen, en natuurlijk warm binnen zitten met een heerlijk kopje thee. De andere seizoenen zijn natuurlijk ook geweldig, maar de herfst is mijn favoriet!

Bladeren en kastanjes vallen van de bomen. Paddenstoelen in verschillende kleuren komen boven de grond uit, en wolkenvelden geven spectaculaire tekeningen in de lucht. De natuur verandert nu snel, het bereidt zich voor op de winter die komen gaat.

Dieren ondergaan ook grote veranderingen tijdens de herfst, ze passen zich eigenlijk aan. Vogels trekken naar warmere streken. Veel dieren, zoals de egel, gaan een plaatsje opzoeken voor de winterslaap. Spinnenwebben overal. Als er dauwdruppeltjes in het web blijven hangen, lijkt het wel een snoer van pareltjes wat in de lucht zweeft.

De herfst is de meest interessante en afwisselende jaargetijde dat er is.

10 Tips voor kinderactiviteiten in het bos

Juist in de herfst kun je leuke dingen doen in de natuur.

Voor kinderen is buiten zijn en in de natuur spelen heel belangrijk. Het is goed voor hun hele ontwikkeling, bijvoorbeeld voor de zintuigen, de beweging, de creativiteit en het denken.

herfst-bosEen paar voorbeelden van activiteiten die je samen met je kinderen kunt doen in het bos:

1- Klimmen in het bos
Regenjas en laarzen aan en gaan! Ieder bos groot of klein is geschikt.
Lekker door de blaadjes rennen, slepen met stokken en in bommen klimmen!
Laat ze vooral lekker hun gang gaan! Kinderen kunnen over het algemeen vaak al prima inschatten wat ze kunnen. Dus ga vooral niet steeds roepen “voorzichtig, kijk uit!”, laat ze zich lekker uitleven.

2- Paddenstoelen
Je kunt ook op zoek gaan naar paddenstoelen. Al hoef je daarvoor niet eens het bos in, je vindt ze vaak ook gewoon in de buurt, in het gras of in het park.
Als je niets of niet veel van paddenstoelen af weet is het verstandig om de kinderen hier niet mee te laten spelen, sommige kunnen giftig zijn!

3- Kastanjes en eikeltjes
Je ziet ze overal momenteel, kinderen op zoek naar kastanjes en eikeltjes. Kinderen zijn dol op verzamelen, en kastanjes zien er dan ook heel mooi uit! Er je kunt er ook het huis helemaal mee in herfstthema brengen of ermee gaan knutselen.

herfst-blaadjes4- Herfstgeur
Neem een plastic bekertje mee naar het bos met water erin. Laat je kind(eren) hier dingetjes in doen die jullie onderweg tegenkomen en die lekker ruiken. Takjes, blaadjes, besjes, misschien nog een verdwaald bloemetje. Lekker door elkaar roeren en je kind heeft zijn eigen herfstgeur samengesteld!

5- Spiegeltje
Neem een spiegeltje mee naar het bos en kijk eens op een andere manier naar de dingen om je heen. Kijk onder paddenstoelen, onder de blaadjes van een struik of kijk in boomholletjes. Verrassend wat je allemaal te zien krijgt!

6- Speurtocht
Maak een lijstje met spullen die je kind in het bos of in een park moet verzamelen. Of maak een lijstje met dingen die je kind in het bos kan doen en maak daar een foto van!

7- Kleuren 
Neem voorwerpen in verschillende kleuren mee naar het bos en laat je kind(eren) iets zoeken van dezelfde kleur.

8- Spoorzoeken
Ga samen spoorzoeken in het bos. Voetafdrukken van een konijntje, een hertje of een vos… Spannend!

9- Wild spotten
Het is fantastisch om samen met je kinderen herten te spotten of misschien wel wilde zwijnen. In de herfst is dit makkelijker dan in de zomer, dieren kunnen zich dan minder gemakkelijk verstoppen. Het is wel belangrijk dat je vroeg op pad gaat, dan heb je de meeste kans op succes.
Leg je kinderen uit dat ze heel stil moeten zijn, dan is de kans nog groter om een hert of andere dieren te zien.
Je kunt natuurlijk ook georganiseerd op pad gaan, met bijvoorbeeld een boswachter is de kans van slagen groter!

10- Picknicken in het bos
De herfstlucht geeft je nieuwe energie. Neem een waterdicht kleed mee, een gevulde mand en ga lekker picknicken in het bos! Een thermoskan met warme choco, lekkere broodjes of gevulde speculaas … En dan natuurlijk genieten van het uitzicht! De kinderen kunnen lekker door de bladeren heen rennen en daarna op het kleed uit komen rusten. Heerlijk!

 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *