We kennen allemaal de Viëtnamese loempia kraampjes wel
Je vind ze bijna bij iedere grote markt of winkelcentrum.

Ik ben er dol op!

Geregeld haalde ik een zak van 10 ongebakken loempia’s voor in de vriezer.

Tot dat ik me bedacht dat het nooit heel moeilijk kan zijn om ze zelf eens te maken. 🙂

Zo gezegd zo gedaan!

 

Een stukje achtergrondinformatie

De loempia is een bekend gerecht, en te koop in heel veel verschillende varianten.

Het Indonesische woord lumpia komt van “Lun Pia”  dat ‘zachte pannenkoek’ betekent

Viëtnamese loempia’s worden sinds de jaren 80 verkocht op Nederlandse markten door voormalige Viëtnamese loempia’s tnamese bootvluchtelingen. Ze probeerden een bestaan op te bouwen door loempia’s te verkopen.

Wij Nederlanders bleken dol op deze lekkere snack te zijn! 🙂



 

Verschillende varianten

Als je gaat zoeken op google kun je heel veel verschillende Viëtnamese loempia recepten vinden.
Leuk ter inspiratie!

Zelf heb ik ook een paar recepten naast elkaar gelegd.
En daarmee, na een een paar keer uitproberen en aanpassen, een eigen samenstelling en recept gemaakt.

De Viëtnamese loempia wordt meestal gemaakt met filodeeg.
Tip: Bij de toko, en tegenwoordig ook bij de Albert Heijn, zijn speciale loempiavellen te koop, stevig en veel lekkerder!

De vulling van de loempia kun je helemaal naar eigen creativiteit en smaak samenstellen.
Vlees, garnalen, of liever vegetarisch? Alles is mogelijk
Ook qua groentes kun je erin doen wat je lekker vind. Witte kool en wortel is wel vrij standaard, maar hou je daar niet van, dan kun je ook gewoon voor wat anders kiezen.

Natuurlijk is de balans in het gerecht wel belangrijk.

Dus ik zou zeggen, begin met onderstaand recept en verander een volgende keer een aantal ingrediënten naar je eigen smaak.
Zo creëer je jouw perfecte loempia!

 

Recept Viëtnamese loempia’s

 

Circa 30 stuks

 

Ingrediënten:

– 1 pak loempiavellen
– 750 gram kippengehakt (of kipfilet)
– 2 flinke winterpenen (of 10 bospenen)
– witte kool (de helft tot 2/3)
– 250 gram rijstvermicelli (of mihoen, of glas noodles, of Soeoen van de toko)
– 2 uien
– 3 teentjes knoflook
– 2 kippenbouillonblokjes
– 1 eetlepel suiker,
– 1 eetlepel azijn
– 3 eetlepels sojasaus
– zonnebloemolie
– zout
– peper
– 1 ei

 

Bereiding: 
Het bereiden van de vulling

  1) Haal de loempiavellen uit de vriezer en laat ze ontdooien onder een natte theedoek, anders drogen ze uit.

2) Leg de rijstvermicelli 2 minuutjes in een kom met gekookt water en trek het los van elkaar. Giet het daarna direct af.

3) Los de bouillonblokjes op in een klein beetje heet water.
4) Schil de groentes en snij of rasp de wortel, de witte kool en de uit fijn.
5) Schil de knoflook en pers deze met een knoflookpers fijn.
6) Snij of knip de afgekoelde rijstvermicelli in kleine stukjes.

7) Bak het kippengehakt gaar in een wok.
8) Voeg de fijngesneden groentes bij het gehakt en wok deze gaar.
9) Voeg het bouillon aan het gehaktmengsel toe en roer het geheel goed door.
10) Voeg het suiker, azijn en sojasaus toe.
11) Breng het geheel verder op smaak met peper en zout. (De vulling moet net iets te zout zijn anders zijn de loempia’s na het bakken wat flauw. Het zout trekt namelijk in de loempiavellen).

 

De Viëtnamese loempia’s maken

12) Klop het ei los in een kommetje.
13) Leg een loempiavel voor je neer met de punt naar je toe. Laat een natte doek op de overige loempiavellen liggen, zo blijven ze soepel.
14) Schep wat vulling op het loempiavel.
15) Rol de onderste punt van het loempiavel nu stevig over de vulling en rol de loempia op tot het midden van de loempiavel.
16) Vouw de linker- en de rechtenpunt van het loempiavel naar binnen.
17) Smeer een klein beetje eimengel op de bovenste punt van het loempiavel.
18) Rol de loempia verder op.
19) Pak een nieuw loempiavel en herhaal de stappen 13 t/m 18 tot de vulling en/of de loempiavellen op zijn.

 

Invriezen

20) Voor je de loempia’s kunt bakken moet je ze eerst invriezen.
Het is het makkelijk om ze per portie, bijvoorbeeld per 2 stuks, te verpakken.

 

Bakken

21) Verhit de frituurpan op 180 graden en bak de Viëtnamese loempia’s in +/- 7 minuten goudbruin.

 

Serveertip

22) Laat de loempia’s goed uitlekken en serveer ze met een lekkere zoetzure chilisaus.

 

Eet smakelijk!

 

Alternatieven voor Viëtnamese loempia’s

Bovenstaande recept is mijn favoriet.
Het is even werk, maar dan het je wel ruim 30 heerlijke Viëtnamese loempia’s, voor jezelf of om (gedeeltelijk) een ander blij mee te maken.

En je kunt er natuurlijk ook een hele stapel miniloempia’s van maken!

Wees creatief en probeer het ook eens! 🙂

Voor een beetje inspiratie hierbij nog een lijstje met mogelijke alternatieve ingrediënten:
-Taugé
-Bleekselderij
-Prei
-Rode peper
-Bosui
-Bamboescheuten
-Champignons
-Rundergehakt
-Garnalen
-Hamreepjes
-Boemboekruiden



2 reacties

    1. Wat leuk dat ze ook wilt gaan maken. Echt de moeite waard!
      En ik hoor natuurlijk graag van je of het gelukt is! 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *