Bakken is 1 van mijn grootste hobby’s.
Samen met de kinderen, maar regelmatig ook alleen!
Van de week ben ik druk geweest met het voorbereiden en maken van een taart voor ons Nichtje die vandaag 3 jaar werd!
Een verjaardagstaart dus, of zelfs 2 taarten.
Thema: Mickey Mouse Clubhouse
PME Certificaat
Bakken vond ik altijd al erg leuk.
Cake, cupcakes, cheesecake, kwarktaart, appeltaart, koeken… Van alles en nog wat
Ongeveer 2,5 jaar geleden ben ik begonnen met het maken van beklede taarten. Nou, dat is letterlijk een vak apart!
Omdat ik het graag echt goed wilde kunnen heb ik een PME opleiding gedaan.
De PME opleiding bestaat uit 3 onderdelen: Sugarpaste, Sugar Flowers en Royal Icing.
Dit was niet zo maar een workshop maar echte opleiding, met heuse examenstukken na ieder onderdeel. Pittig, maar onwijs leuk!
En inmiddels heb ik alle 3 certificaten behaald en daarmee het PME Master’s Certificate in the pocket!
Verjaardagstaarten
Regelmatig maak ik taarten, en dan voornamelijk verjaardagstaarten.
Voor onszelf en onze kinderen natuurlijk!
Maar ook geregeld in opdracht voor anderen.
Een beklede taart maak je niet zo maar snel even tussendoor, nee, daar gaat echt uren werk in zitten. Dat begint meestal met 5 uur voor 1 losse verjaardagstaart tot nog veeeel meer.
Vooraf maak ik altijd een schets op papier en een planning.
Het freubelen met fondant en marsepein vind ik heerlijk. Echt ontspanning. En als het klaar is kan ik echt genieten van het resultaat!
Verjaardagstaarten Mickey Mouse Clubhouse
Broerlief heeft 2 losse taarten voor de derde verjaardag van zijn dochter besteld.
Beide in het Thema van Mickey Mouse Clubhuis.
Een leuke opdracht. Heerlijk om zelf de vrije hand te hebben in het ontwerp en de uitvoering!
Mickey Mouse kende in nog wel van vroeger. Maar Mickey Mouse Clubhuis? Dat blijkt weer iets anders te zijn.
Gelukkig hebben we Netflix!
Dus woensdagmiddag heb ik gezellig met de kinderen een paar afleveringen van Mickey Mouse Clubhuis gekeken, hihi 🙂
De voorbereiding
Dinsdag ben ik begonnen met het bakken van 2 ronde kapsels (25cm), oftewel het bisquit, oftewel de binnenkant (cake) van de taart.
Biscuit is luchtige cake. Je maakt het zonder boter of vet en het is de ideale basis voor een mooie taart.
Tijdens de PME opleiding heb ik van manlief een heuse KitchenAid keukenmachine cadeau gekregen. De Ferrari onder de keukenmachines! Zo ontzettend blij mee!
Mixen is met deze keukenmachine letterlijk ‘a piece of cake’!
Je kunt zelf bisquit maken met meel, eieren en suiker.
Maar zelf ben ik groot fan van de bisquitmix van Funcakes.
Deze bisquitmix smaakt heerlijk, wordt lekker luchtig en is bij mij nog nooit mislukt!
Zodra de bisquit klaar en afgekoeld is gaat deze, ingepakt in vershoudfolie en een plastic zak, de vriezer in.
Fondant of Marsepein
Of je fondant of marsepein gebruikt voor het bekleden van je taart is heel persoonlijk.
Fondant is wat zoeter en kleedt strakker af. Marsepein heeft de typische amandelsmaak, maar is wat korreliger.
Zelf gebruik ik meestal een mix van fondant en marsepein. Zo ontstaat een mooie strakke taart met de heerlijke smaak van marsepein.
Marsepein koop ik van het merk Zeelandia en Fondant van het merk Callebaut. Beide zijn niet de goedkoopste in aanschaf, maar vind ik wel de beste qua kwaliteit en smaak.
Kneden en kleuren
De avond voordat de taart gevuld en bekleed gaat worden, maak ik de benodigde fondant en marsepein klaar.
Een spierballenklusje!
Soms kijk ik manlief lief aan, en dan helpt hij me er graag mee 🙂
Op het moment dat je de maat van de taart weet kun je hier opzoeken hoeveel fondant / marsepein je nodig hebt om je taart(en) te bekleden.
Natuurlijk heb je ook nog fondant / marsepein nodig voor de aankleding van de taart.
Zelf maak ik een mix van fondant en marsepein (1 op 1). Daarna kleur ik het pas in de gewenste kleuren.
Tip: Er zijn heel veel kleurvloeistoffen te verkrijgen is allerlei kleuren. Zwart en rood koop ik altijd kant en klaar, deze kleuren zijn namelijk zelf heel moeilijk te maken.
Voor de bekleding van de 2 Mickey Mouse clubhuis taarten, hebben we de fondant/marsepeinmix in groen en lichtblauw gekleurd.
Voor de aankleding van de taarten hebben we nog fondant/marsepeinmix in geel en roze gekleurd.
Taarten vullen en afsmeren
Haal de taart ongeveer 2 uur voor het snijden uit de vriezer.
Omdat het bisquit vrij luchtig is ontdooit het best snel.
Na twee uur snij ik het bisquit is laagjes, dus terwijl het bisquit nog half bevroren is.
Zo krijg je hele strakke lagen!
Er zijn ontelbaar veel smaakcombinaties mogelijk voor het vullen van een taart.
Zelf vind ik het heel leuk om daar mee te experimenteren.
Maar, toch is mijn favoriet niet heel spectaculair: banketbakkersroom en aardbeibavarois.
Maar, dus wel overheerlijk! 🙂
De ene Micky Mouse clubhuis taart heb ik, op verzoek, gevuld met banketbakkersroom en vanillebotercrème.
De tweede taart heb ik gevuld met banketbakkersroom en framboosbavaroise.
De meeste taarten worden gevuld met 3 lagen, maar bij deze hebben ik 5 lagen gedaan. Zo vind ik de verhouding bisquit en vulling optimaal!
Bij 1 Mickey Mouse Clubhouse taart heb ik nog een extra twist aangebracht. In het midden heb ik een rondje uitgestoken en deze gevuld met m&m’s.
Als de taart klaar is zie je er aan de buitenkant niks van.
Maar bij het aansnijden komt een extra verrassing tevoorschijn… Feest!
Zodra de taart gevuld is, is het van belang dat je het strak afsmeert. Iedere hobbel, bobbel of deukje zie je straks als de taart klaar is.
Smeer het dus gerust 2 keer af tot je zeker weet dat de taart echt strak is.
Laat de taart, gevuld en afgesmeerd nog een paar uur goed opstijven in de koelkast!
Het bekleden van de taarten
Het mooi bekleden van de taart kan een moeilijk klusje zijn.
Hier heb je echt wel wat kennis en ervaring voor nodig.
Zelf heb ik dit inmiddels al zo vaak gedaan dat het eigenlijk zo gebeurd is!
Fondant uitrollen, over de taart leggen, en met beleid om de taart heen vleien.
De ene Mickey Mouse clubhuis taart is bekleed met groen en de andere met lichtblauw.
Het versieren van de taarten
Het versieren, aankleden, van de taart is het meeste werk!
Je kunt een puzzelplaatje maken, poppetjes boetseren, bloemen maken… en is heel veel mogelijk.
Ieder onderdeel wordt met heel veel zorg en precisie uitgewerkt. Met als resultaat een prachtige taart!
Op de lichtblauw Mickey Mouse clubhuis taart heb ik het Mickey Mouse Clubhuis nagemaakt! Net echt toch?
Op de groene taart heb ik de toegangspoort en het hek gemaakt. En bovenop staat Mickey en Minnie Mouse tussen de bloemen
Het Resultaat
De jarige herkent de taarten als Mickey Mouse Clubhuis!
Yes, Missie geslaagd!
En lekker dat die was! 🙂
Wauw geweldig ik wil ook zo’n taart! Krijg er honger van hihi.
Wauw, wat mooi! En wat leuk dat je er een opleiding voor gevolgd hebt!