Waar liefde woont

Bakken met de kinderen… I love it!
Bakken is 1 van mijn grootste hobby’s. Ik ben totaal geen opschepper, maar van bakken durf ik wel te zeggen dat ik het gewoon goed kan :-).

Maar misschien nog belangrijker, bakken is voor mij: even tot rust komen, iets waar ik m’n creativiteit in kwijt kan, ontspanning.
Met meestal een verrukkelijk én prachtig resultaat waar ik trots op kan zijn.

Van simpele koekjes tot de meest spectaculaire beklede taarten.

Bakken met de kinderen is dan ook iets wat ik heel graag doe. Wat de kinderen heel graag doen!

En een goed voorbeeld doet goed volgen 🙂 .

 

 

 

Bakken

Wat is er nu leuker dan op een vrije middag of in het weekend samen te bakken met de kinderen.
Of je nu jongens of meisjes hebt, ieder kind vind het leuk om te bakken.
Samen deeg kneden, marsepeinfiguurtjes maken, of koekjes versieren, alles kan!

bakken-met-kinderen-cupcakesHet levert misschien wel wat geknoei en gesmeer op, maar als je naar die blijde gezichten kijkt is dat het helemaal waard.

Kleine kinderen, kleuters, kunnen in het begin nog niet zoveel meehelpen in de keuken. Maar op een stoeltje staan en kijken vinden ze vaak al geweldig. En een klein beetje helpen, dan eens een keer een schaaltje met ei bij het deeg gieten, of een keer een lepel aflikken… En vooral gezellig kletsen :-), superleuk!
Voor grotere kinderen is het al veel aantrekkelijker, je zult zien dat ze al heel veel kunnen als je ze de kans geeft!

Bakken met de kinderen is ook een prima manier om ze dingen bij te leren, hun creativiteit de vrije loop te laten en herinneringen voor later te creëren.

 

12 Tips voor bakken met de kinderen

1 – Zorg voor een goede voorbereiding!

2- Kies samen met de kinderen een recept. Voorpret is dubbel pret. Het is voor kinderen natuurlijk veel leuker om iets te bakken wat ze zelf ook helemaal zien zitten.

3- Stel samen het boodschappenlijstje samen. Op die manier leren de kinderen alle ingrediënten kennen. Neem hen mee naar de winkel, zodat ze zelf op zoek gaan naar de nodige spullen.

4- Zorg voor leuke attributen. Kinderen houden ervan om zich te verkleden. Als ze meehelpen met bakken, willen ze er natuurlijk als een echte bakker uitzien. Voorzie dus een koksmuts met bijpassende schort.

bakken-met-kinderen-kijken

5- Weeg samen de ingrediënten af. Ook goed voor de ontwikkeling: Afwegen, tellen, splitsen, er komt van alles voorbij!

6- Geef je kinderen een taak waar ze trots op kunnen zijn. Kinderen kunnen zich bijvoorbeeld helemaal uitleven met marsepein en de creatieveling in zichzelf naar boven halen. Bovendien leren ze op die manier om te focussen op één element.

7 – Bereid het deeg samen! Laat de kinderen zoveel mogelijk de ingrediënten zelf samenvoegen en bekijken hoe het veranderd als het gekneed / gemixt wordt. Lekker kliederen!

8- Wees ook duidelijk en leg uit. Mijn kinderen zijn nog maar 6 en 4 jaar. Ze mogen dus echt nog niet zelf met de keukenmachine werken bijvoorbeeld, maar als ze begrijpen waarom het niet mag én ondertussen iets anders mogen doen blijft het leuk!

bakken-met-kinderen-taart

9 – Help de kinderen als het wat moeilijk gaat. Het is heel erg goed voor hun zelfvertrouwen als het uiteindelijk lukt, en bijsturing tussendoor kan het einddoel bereikbaar maken.

10- Laat ze proeven van wat mogelijk is! Ik roep altijd “een echte kok of bakker proeft alles wat hij de klanten voorschotelt!”. Dat vinden ze natuurlijk erg leuk 🙂 .

11 – Probeer los te laten dat het een rommeltje wordt en geniet van het plezier van de kinderen!

12- Zit de bakmiddag erop? Geniet dan – na het opruimen weliswaar – met het hele gezin van de creaties van jou en je kinderen. Misschien kan je er ook meteen een theekransje van maken voor oma en opa of voor de buren? Bakken met je kinderen is een prima manier om ze dingen bij te leren, hun creativiteit de vrije loop te laten en herinneringen voor later te creëren. Ook heel erg goed voor het zelfvertrouwen van de kinderen, als ze zien hoe iedereen volop van hun creaties geniet 🙂

bakken-met-kinderen-charlotte

 

Blogs Bakken en Koken met de kinderen

Op de website zal er de komende tijd geregeld een blog over bakken of koken met de kinderen verschijnen. Ik hoop je af en toe komt kijken en laat weten wat je er van vind.

 
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *